Vinprodusentene i Piemonte kan blant annet deles inn i 2 områder.
Monferrato hvor det fins mest Barbera-vin og Le Langhe som er kjent for Barolo og Barbaresco.
Tekst og foto: Roger Hol
Det finnes hundrevis av produsenter i denne regionen.
Og denne artikkelen er begynnelsen på et løpende prosjekt hvor jeg samler et personlig utvalg av vingårder jeg har besøkt og kan anbefale.
Når du klikker på de gule knappene kommer du til nettstedet deres. Ingen av linkene er sponset.
Flere vil bli lagt til etter hvert – så kom gjerne tilbake for oppdateringer og nye tips til steder i Piemonte det er verdt å oppleve.
I bunnen av denne artikkelen finner du link til andre artikler om mat og vin fra Piemonte som kanskje kan være av interesse for deg.
God fornøyelse!
Vingårder i Monferrato
Dette er vinområdet i Piemonte som jeg liker aller best.
Her fins det mye god vin laget på Barbera-drua, og produsentene med klassifiseringen Nizza D.O.C.G. - har på relativt få år, klart å få frem viner av svært god kvalitet.
Produsentene ligger i 18 ulike kommuner som grenser til Nizza Monferrato. Det er et eget mikroklima her, rundt de bølgene åsene som ligger fra 150 til 400 meter over havet, og området kjennetegnes av lite vind.

Cascina Desderi, Asti
Kun 10 min fra Asti har Roald Noto og Trond Malmer siden 2003 holdt på med både vinproduksjon, overnatting og arrangementer.
Her kan du nyte late dager ved bassenget. Eller du kan være med på utflukter de arrangerer og bli traktert med god mat på stedet.
Les mer
Neverland, Vigliano d'Asti
Dette er et sted hvor det er lett å finne ro.
Det har vært drevet vinproduksjon og overnatting her i mange tiår, men nå har den italienske eieren som jeg traff flere ganger, solgt stedet til en nordmann.
Her kan du få deg et stille avbrekk eller du kan feire bursdag eller bryllup, omgitt av vinmarker og nydelig utsikt.
Les mer
Tenuta Tamburnin, Castelnuovo Don Bosco
Etter at jeg ble venn av familien fikk jeg være med på innhøsting av druer.
Denne vingården finner du i et idyllisk område, omtrent midt i Monferrato, et av Piemontes to store vinområder.
Sammen med sine tre døtre Valeria, Claudia og Elena, driver Piergiorgio Gaidano vingården med et areal på 14 000 kvm mark, hvorav 9 000 er avsatt for drueproduksjon, mens resten er hasselnøtter og skog.
Les mer
Cascina La Barbatella,
Nizza Monferrato
Da jeg traff Lorenzo Perego – eieren av Cascina La Barbatella tilbake i 2017 – forsto jeg fort at han brant for å lage god vin!
Og det har han klart til gangs!
Om du skulle være i nærheten, er det nettopp denne vingården du bør titte innom!!!!!
Gården har en flott beliggenhet i høyden med godt jordsmonn og mye sol. Det gir druene ideelle vekstvilkår.
Les mer
I enkelte områder av vindistriktet Monferrato er det en høyere prosentandel av magnesium enn i andre områder.
Om det gjelder her også vites ikke, men gården ligger ikke langt unna der hvor Barbera-druen har sin opprinnelse.
Det sies at 70-80 % av vinens kvalitet handler om det som skjer i vinmarka.
Uten at jeg skal påberope meg å være noen vinekspert, vil jeg gjerne trekke frem to favoritter, nemlig Sonvico og La Vigna Dell’Angelo.
Sonvico er en vin laget på druene Cabernet Sauvignon og Barbera, og er klassifisert som D.O.C., som står for Denominazione di origine controllata – det vil si at vinen kommer fra et definert område.
La Vigna Dell’Angelo er laget på 100 % Barbera-drue, og er derfor også klassifisert som Nizza Monferrato D.O.C.G., siden gården ligger i denne kommunen.
D.O.C.G. betyr Denominazione di origine controllata e garantita, og garanterer at vinen stammer fra et bestemt område med strenge kvalitetskrav.
Dell’Angelo er uansett et funn av en vin – og den har vunnet flere priser!
Det er godt å være på Cascina La Barbatella en sen ettermiddag, hvor de også har store områder til arrangementer som bryllup, selskapsmiddager og bursdager.
Følg gjerne med på Facebook-siden deres, hvor de legger ut informasjon om ulike eventer.
Les mer
Vingårder i Le Langhe

Franco Conterno, Monforte d’Alba
Jeg har vært på besøk hos dem mange ganger og det er alltid hyggelig, og er du heldig kan det hende de byr på hjemmelaget spekemat.
Midt i Bussia, kjent som ett av de beste områdene i Barolo, holder 3. generasjon Daniele og hans familie til.
I usnobbet stil og med tradisjoner som strekker seg tilbake til 1800-tallet, gode vinplanter og godt håndverk, skaper de viner for både hverdag og fest.
Les mer
Adriano Vini, San Rocco Seno D’Elvio
Gården, som ligger 14 kilometer fra Alba, har vært drevet av parene Luciana og Marco (til venstre i bildet) samt Marco sin bror Vittorio (R.I.P. caro) og Grazia.
Her dyrkes det i all hovedsak druer for Barbaresco-vin, men også andre viner.
Denne hyggelige familien (kanskje den hyggeligste jeg har møtt i hele Piemonte!) har gården sin noen få kilometer fra Alba, og de har også skog hvor du kan bli med på trøffeljakt.
Og hvis du drar innom for vinsmaking, er det kanskje Michaela (datter av Grazia og Vittorio) som byr frem en av deres gode viner.
Basarin som Michaela holder i hånden er god, men mitt tips: smak på Sanadaive (Barbaresco) og fortell meg hva du synes.
Les mer