La Caponata Siciliana

mat og drikke
La Caponata Siciliana

Dersom du er interessert i italiensk mat og glad i grønnsaker, er dette en forrett du bør sjekke ut. Antagelig vil gjestene dine vil sette stor pris på denne retten som også har flere ulike bruksområder. 

 

Alt du behøver for å lage denne vegetarretten fra Sicilia

 

Innholdsfortegnelse: 

  1. Hva er Caponata?
  2. Hvordan oppstod retten?
  3. Oppskrift med fremgangsmåte



1. Hva er Caponata? 

 

Caponata er en rik og smakfull siderett som er typisk for det sicilianske kjøkkenet. Den er basert på auberginer, tomat, løk, grønne oliven, kapers, selleri og basilikum. En blanding av stekte grønnsaker som deretter er sautert i en panne med sukker og eddik, noe som gir den typiske søte og syrlige smaken.

 

2. Hvordan oppstod retten?

 

Caponata er en unik delikatesse som har røtter i bondekosten. Navnet ser ut til å stamme fra "capone", som på siciliansk dialekt indikerer fisken Lampuga, som ble servert med sursøt saus på bordene hos aristokratene. 

Bøndene som ikke hadde råd til en så dyr rett, erstattet fisken med auberginer som var mye billigere! Slik ble Caponata di Melanzane født.

Vil du tilberede Caponata hjemme? 

Her er oppskriften som trinn for trinn gir deg den ekte sicilianske Caponataen på bordet ditt!

Varianter og bruksområder

Denne oppskriften er saftig og velsmakende slik du får den på restauranten. Litt som med Pasta alla Norma og alle tradisjonelle oppskrifter, finnes det forskjellige varianter avhengig av hvilken siciliansk region man befinner seg i.

Trapani-versjonen inkluderer tilsetning av paprika. I Catania kan du noen ganger finne den med poteter. Den du får her, er den originale sicilianske Caponata-oppskriften jeg fikk fra en venn av meg i Palermo.

Dette er den mest klassiske av versjonene, veldig enkel og rask.

Bruk kun ferske ingredienser av topp kvalitet: skjær auberginene og forskjellige grønnsaker i små biter og følg fremgangsmåten nedenfor.

Da vil du få en perfekt Caponata til gjestene dine som er kremet, duftende og utrolig velsmakende!

Akkurat som Melanzane a funghetto er den perfekt som vegetarisk tilbehør, og den går til mange ulike retter.

Alt fra kjøtt- og fiskeretter til Sarde a beccafico, egg og oster. Akkurat som Peperonata, kan også Caponata serveres både varm og kald. 

Den er også nydelig som å bruke på brød, pizza, focaccia, kald pasta, crostoni og bruschetta - og til Friselle som en antipasto!

 

3. Oppskrift med fremgangsmåte 

 

Ingredienser: 

  • 500 g auberginer
  • 150 gr datterini eller cherrytomater
  • 100 g løk
  • 100 g selleri
  • 4 ss tomatpuré
  • 80 g grønne oliven (nettovekt uthulet)
  • 1 ss kapers (jeg foretrekker å skylle de under vann hvis kapersene ligger i saltet vann)
  • ekstra virgin olivenolje
  • basilikum
  • 1 stor skje sukker
  • 2 ss hvitvinseddik
  • salt
  • 50 gr tidligere ristede pinjekjerner (valgfritt)
  • olje til steking etter smak

 

Fremgangsmåte: 

Rens først grønnsakene, skjær auberginene, selleri og cherrytomater i terninger, er de for store, er det bare å dele dem i to. 

Stek auberginene i rikelig med olje i en stor panne i 3–4 minutter, som er tiden det tar å få dem gyllenbrune. Tøm godt og sett til side.

Legg den finhakkede løken sammen med 2 ss ekstra virgin olivenolje i en stor stekepanne og stek i 2 minutter. Tilsett tomatpuré og la det trekke i 1 minutt før du tilsetter selleri i terninger.

Deretter tilsettes olivenene, kapersene, samt cherrytomatene som er kuttet på forhånd.

Kok deretter på svak varme i 3 minutter før du tilsetter en håndfull basilikum og lar det koke i 2 minutter.

Tilsett til slutt en skje med sukker og eddik, og la det fordampe på sterk varme.

Avslutt med salt og eventuelt pinjekjernene, som er ristet i pannen i noen minutter på forhånd. 

Din Caponata er nå klar! Buon appetito! :-)