Italienske butterdeigkjekser

dolci

Butterdeigkjeksene “sfogliatine” har en lett og knasende tekstur - og det er ingen sak å lage dem!


Passer like godt til ettermiddagskaffen på hytta som dessert i finere selskap.  


Desserten har venetiansk opprinnelse, men er kjent over hele Italia, enten som “dolce” etter måltidet, men også “merenda”, mellommåltid/snack på ettermiddagen (for som kjent, spiser italienerne middag sent).


Sfogliatine er små kaker laget av epleskiver og syltetøy, og du kan prøve deg frem med ulike typer syltetøy fra frukt og bær i sesong, for eksempel blåbær eller kirsebær som er nydelige i sine mørke farer. 
 


Men i Nutella-landet Italia er det også helt kurant å fylle disse kakene med Nutella - gjerne i kombinasjon med mascarpone!
 

 

Selv er vi glad i aprikossyltetøy - marmellata di albicocche, spesielt om sommeren, og som alltid, er det lite som slår hjemmelaget!

 

Her det det du trenger til 8 sfogliatine: 

  • 1 rull med butterdeig (“pasta sfoglia” på italiensk)
  • 1 syrlig eple (liker du best søte epler, så velg det)
  • Syltetøy
  • Brunt sukker (har du ikke brunt, bruker du hvitt, og perlesukker er også godt)
  • Litt melis
  • Valgfritt: Kjekssmuler og nøtter

 

Fremgangsmåte:  

Steg 1:

Kle et stekebrett med bakepapir og legg butterdeigsrutene på.
Skjær deretter ut butterdeigen til firkanter på ca. 8 centimeter.
Skjær deretter ut 4 L innenfor firkanten med en kniv. Se også neste bilde. 


Steg 2

Ha en skje syltetøy / valgfritt fyll i midten av hver rute.
Legg en epleskive oppå. 

Steg 3

Det finnes flere måter å forme kakene på, her er én: 

  • Ta tak i det ytterste ene hjørnet og trekk spissen inn mot midten over eplet og syltetøyet. 
  • Gjør det samme med det de andre hjørnene, til du får en slags bue og klem dem sammen på midten slik at du “sveiser” de endene sammen og forhindrer at de åpner seg under stekingen. 


Noen liker også å pynte med en hasselnøtt eller mandel på toppen.

Det finnes flere måter å forme sfogliatine på, her ser du en av de klassiske. 

Strø sukker over kakene og stek på 180 grader i 15-20 min til de har fått en lys gyllenbrun farge. Avkjøl og strø melis over.

Et alternativ til eple, er ananas. Og dersom du ønsker, kan du også legge litt smuldret kjeks under syltetøyet for ekstra crunch.

Og vil du servere kakene varme/lune med is eller krem til, er det også veldig godt! 

 

Vil du ha e-post når reisetips, historier og oppskrifter oppdateres og publiseres?