Savodiari
Mat i seg selv er kanskje noe av det viktigste i livet. Gode, salte, søte og bitre smaker i en miks, gjerne kombinert med drikke som setter prikken over i-en.
Jeg synes det er spennende å se på historien bak maten.
Hvor kommer maten fra? Hvordan oppsto den?
Hva har gjort at den er som den er i dag?
Du har helt sikkert smakt Tiramisù som betyr “trekk meg opp” – Tira mi sù.
Men kjenner du til kjeksen som brukes i? Savoiardi - på engelsk Lady Fingers.
Her finner du både historien til kjeksen som brukes i Tiramisù - og oppskriften på selve desserten!
Savoiardi er en kjeks som har sine røtter i det trettende århundre.
Kokken til Duca di Savoia Amedeo VI (konge i Savoia fra 1343–1383) lager en overdådig lunsj i forbindelse med at keiser Charles IV av Luxembourg var på besøk.
Kokken serverer kjeksen for første gang ved dette besøket, og alle de kongelige likte kjeksen så godt at det ble bestemt at den skulle inngå som en fast del av menyen til Kongefamilien Savoia.
Senere har den blitt velkjent i alle de italienske regionene som har blitt påvirket av Savoia.
For eksempel lå både Sardegna og Sicilia under Savoia i Piemonte, og de hadde konger fra Savoia som brakte kjeks eller oppskrift med seg dit, og derfor finnes det ulike varianter og oppskrifter.
På Sardegna kalles kjeksen i noen tilfeller for "pistoccus de caffè", mens på Sicilia har de n variant som kalles “raffiolini”.
Den originale kjeksen stammer fra Piemonte, og den er oppført på en liste over kjente og viktige historiske matprodukter fra regionen. I listen som heter PAT (prodotti agro alimentari tradizionali), finner du Savoiardi-kjeksen på nummer 79.
Vil du lage Savoiardi hjemme? Til kaffen eller tiramisùen?
Ingredienser
- 150 gram hvitt sukker
- 90 gram fint hvetemel
- 30 gram potetmel
- 5 egg
Slik gjør du:
- Pisk eggeplommene til eggedosis med 100 gram av sukkeret. Sjekk om så eggedosisen fester seg til slikkepotten. Da er den klar. Sett den til side.
- Pisk eggehvitene til de er stive og ha så resten av sukkeret i litt og litt.
- Mel og potetmel siktes to ganger over et stykke bakepapir for å få inn mest mulig luft.
- Ha nå ⅓ del av eggehviten i eggedosisen. Rør forsiktig med slikkepotten fra bunn til topp til alt er blandet. Hell i ⅓ del av siktet mel og rør inn.
- Gjenta alt til all eggehviten og melet er blandet godt med eggedosisen. Rør hele tiden fra bunn til topp og rundt langs sidene.
- Ha røra i en kremsprøyte og fordel den utover et stykke bakepapir til fingerlange kjeks. Før steking dryss over et dekkende lag med siktet melis (50 gram) blandet med Maizena (5 gram)
Stekes på 225-230 grader i 8-9 minutter. Avkjøles på metallrist.
Slik lager du Tiramisù.
Når kjeksene er avkjølte, lager du kremen som består av:
- 6 eggeplommer
- 200 gram sukker
- 550 gram Mascarpone-ost
Pisk alt kraftig sammen, med kjærlighet som en kokk sa, til du får en tykk gul krem. Sett den kjølig.
Bland sammen 3 kopper espresso med en likør. Du kan bruke Marsala-vin, Amaretto di Saronno eller Kahlua. Jeg synes den blir best med Kahlua.
Bland circa tre kopper kald espresso og likør, med litt sukker. Legg et lag med kjeksene, deretter krem, og fortsett slik til skålen er fylt.
Strø over kakaopulver eller en god raspet mørk sjokolade.