Dette er forklaringen på hva granita er


Det er en slags slush som består av kun tre ingredienser, vann, sukker og frukt.

Unntaket er kaffesmaken, den er naturligvis laget av skikkelig god espresso.

Se under hvordan du lager granita!

Hei, jeg er Roger

Etter mer enn 25 år med reiser gjennom Italia, har Roger samlet et skattkammer av fortellinger om steder, mennesker og møter som har satt spor. Han gir deg innsikt med varme og glimt i øyet.

Ønsker du oppdateringer når vi publiserer nye artikler?

Ja takk

Opprinnelsen 


Her hersker det mange ulike teorier.

Noen sier det var grekerne som først kom til Calabria, og senere til Sicilia.

Mens andre sier at det var araberne som gjorde den kjent. 

Historien sier at grekerne klatret opp på Etna, fjellet som ruver over Catania, samlet snø, og helte fruktsafter oppå den.

Og dermed var granitaen født!

Det som er helt sikkert, er at den i dag er svært utbredt i begge disse regionene, og at den er like vanlig å nyte til frokost som senere på dagen.

Den spises gjerne sammen med en brioche med “tupp”.

Man bryter av tuppen og dypper den i granitaen før man nyter den.

Smaker 


Det finnes mange ulike smaker – fra sitron til kaffe, mandel, jordbær, mango og gelso.

For ikke å glemme Bergamotto, som vi gjerne spiser her i Calabria. 

Les mer om sitrusfrukten Bergamotto - historien og alt hva den brukes til. 

Her er en enkel oppskrift på granita: 

Dette er en oppskrift som gir 20 gode porsjoner, fordi når du først ser hvor enkelt det er, er du hekta - og da vil du ha mer! 

Dette er også stas å servere til gjestene dine.

Når de hører at du har laget den, vil de bli imponert - tro meg!

Du trenger: 

  • 5 dl vann
  • 300-400 gram sukker (avhengig av hvor søtt du vil ha det)
  • 15 dl fruktjuice 

Jeg bruker kun 300 gram, for sukker bør ikke overskygge smaken av frukten, men liker du det søtt, så bruk 400 gram.

Du får prøve deg frem, noen frukter trenger mer sukker enn andre. 

NB: Det er viktig med gode råvarer, så uansett smak du velger, ikke spar på kvaliteten.

Og velg frukt eller bær etter tilgjengelighet og sesong. 

 

Slik gjør du: 


Lag sukkerlake:


Kok opp vannet og tilsett sukkeret.
Rør til sukkeret er helt oppløst, og la blandingen avkjøles.

Lag fruktjuicen:

Rens frukten eller bærene godt.
Kjør dem i blender, men ikke på for høy hastighet – det er viktig at juicen ikke blir varm.
Sil den ferdige juicen for å få en helt ren væske. 

Sett både sukkerlaken og fruktjuicen i kjøleskapet til de er godt kalde.

Bland sammen:

Når begge deler er kalde, hell dem i en stor bolle.

Rør forsiktig sammen med en sleiv eller visp – du trenger ikke bruke blender, bare sørg for at 
det blir en jevn blanding.


Frys 

Hell blandingen i en flat form og sett den i fryseren i ca 2 timer.

Ta den ut og skrap ut med en skje det som har blitt dannet til is.

Ha det over i en egen beholder og sett beholderen i frysen. 

Sett også resten av blandingen tilbake i fryseren, og vent 15-20 minutter til det har blitt mer is.

Skrap av den nye isen og ha den over i beholderen med ferdig innfryst masse. 

Gjenta prosessen til hele blandingen er fryst inn og fått den karakteristiske granita-konsistensen.

Dette er måten du serverer granita på


Ta ut den fryste granitaen og la den stå noen minutter på benken sånn at den begynner å tine. 

Hell over i høye glass og server. Sett resten tilbake i fryseren, sånn at du har litt ekstra. 


Med eller uten pisket krem?

Jeg tar alltid med krem, og her finnes det ingen regel!

Du kan ha kremen under eller over, eller gjør som meg: både under og over.

Tips til steder å spise skikkelig god granita


Jeg har selvsagt ikke vært overalt, men jeg har mine klare favoritter, og her kommer de jeg mener er best, selv om de knapt kan skilles fra hverandre, så er de på min “pall”!

Bar Tocco, Gerace (Calabria) (er dette verdens beste granita?) 

Night Life, Palizzi Marina (Calabria)


Bar Viola
, Siracusa (Sicilia) (klikk på navnet for å få karthenvisning) 

Hvis du er svak for enten granita eller is er også Cesare i Reggio Calabria et sted du bør besøke.

Andre artikler som kan være av interesse:

Romanisk partur til Siracusa
- Kystbyen på østsiden av Sicilia er som en gammel bok

Gerace
- En middelalderby der tiden har stått stille. 

Butikker og spisesteder i Palizzi Marina
- Info om restauranter, barer og hvor du handler mat og annet

Reggio Calabria
- Den er svært spennende med tanke på kultur, historie og gastronomiske opplevelser. Du kommer enkelt hit enten med fly, hurtigtog, båt, bil eller motorsykkel. 

For deg som kan en del italiensk:


Har du lyst til å lese og lytte til lese historier fortalt på italiensk – og kanskje plukke opp noen nye ord og uttrykk underveis?

Ja, takk