Siracusa
På denne siden av Sicilia finner du en sjarmerende by. Her går historien tilbake til da grekerne koloniserte byen for mye mer enn 2500 år siden.
En av barokkbyene som ligger på østsiden av Sicilia, er Siracusa.
Andre fine byer å besøke for å se byggestilen med denne sen-barokken er for eksempel Catania, Noto, Modica, Ragusa, Ibla og Scicli.
Flere av disse byene passer med Siracusa som base. Om du vil ha mer liv og røre, kan du erstatte Siracusa med Catania.
Jeg bor på sørspissen av Calabria i Italia i en liten by som heter Palizzi Marina, og synes det er herlig å dele mine opplevelser med andre reiselystne. Jeg har mange flere fortellinger på gang med både artikler og reiseguider!
Vil du ha e-post når andre reiseguider publiseres?
Tekst og foto: Roger Hol
Første gang publisert: 23. Mars 2025, oppdatert 4. September 2025 og 8. Desember 2025.
Da jeg besøkte Siracusa for første gang, fikk den en plass i hjertet mitt.
I denne artikkelen som jeg vil skrive og utvide over tid, vil jeg nå aller først fortelle om de siste to turene jeg har hatt.
Og på begge turene til Siracusa, har jeg kost meg med god mat og drikke.
Du kan fint leie sykkel, sykle til Fontane Bianche, eller ta toget til Noto eller Modica.
Fine opplevelser i Siracusa og nærliggende områder
Det er så mye spennende å oppdage. Både med tanke på severdigheter og steder å dra til med tog eller sykkel, eller bil for den del.
Sykle rundt
Byen er fin å sykle i.
Kommunen har siden 2023 anlagt fine sykkelruter som er merket med blått.
Det er selvsagt også andre steder å sykle i byen, både på øya Ortigia og ellers.
Ortigia er gamlebyen i Siracusa, atskilt fra den nyere byen med en smal kanal.
Litt ut av byen, fra bydelen Borgata Santa Lucia, kan du sykle mot byen Augusta.
Sykkelveien går langs den gamle jernbanelinjen og er oppkalt etter Rosanna Maiorca som døde i 2005.
Hun var datter av den legendariske fridykkeren Enzo Maiorca fra Siracusa som lenge hadde verdensrekorden i dykk uten maske og luft.
2. mars 2025 var jeg tilbake i Siracusa for å arrangere et event sammen med andre frivillige hvor vi da ryddet sykkelveien for avfall.
Piknik
Hver gang jeg har vært i Siracusa har jeg som oftest leid en sykkel, denne sykkelveien er fin for å komme seg til dette nydelige friområdet.
Det er høye klipper i dette området, og en ser rett ned i sjøen!
Det er fint å kjøpe med seg lokale delikatesser fra en liten salumeria og finne et rolig sted hvor du kan ha piknik i solen, med utsikt mot Ortigia som ligger som en drøm i horisonten.
Fontane Bianche
Det ligger litt sør for Siracusa, og jeg syklet dit under nyttårshelgen 2025. Turen er på omtrent 17 kilometer.
Det er litt trafikk i starten når man sykler ut fra Siracusa, men bilistene viser som regel hensyn til syklister.
Snart åpner landskapet seg med store sletter fulle av appelsin- og sitronlunder.
Og la meg bare si det: Å sykle i strålende solskinn, i 21 varmegrader, med duften av sitroner og appelsiner i luften – det var en helt fantastisk opplevelse!
Denne turen kan jeg virkelig anbefale.
Som du ser på bildet står jeg ute i vannet.
Jeg snakket med en tysk far som var på romjulstur hit, og han sa det var 19 grader i sjøen. 30. desember…..
Det var kun Lido Camomilla som var åpent, den ligger på Fontane Bianche og jeg tok noe enkelt å spise før jeg syklet tilbake.
Fontana di Diana
Denne fontenen, som er skapt av kunstneren Giulio Moschetti, ligger på Piazza Archimede i Ortigia, og den hyller gudinnen Diana som var beskytter av byen i antikken.
Fontenen er et sentralt landemerke i Siracusa og et vakkert eksempel på tidlig 1900-talls skulpturkunst, som fortsatt tiltrekker seg besøkende og fotografer, og den viser henne omgitt av nymfer og mytologiske figurer.
Piazza Duomo, Siracusa
Det er ikke til å komme forbi, denne piazzaen er et must å besøke når du er i Siracusa!
Jeg tok dette bildet i oktober 2022, jeg la meg ned for å fange dette spesielle øyeblikket med de som bivåner den vakre Duomen.
Da jeg var i byen i romjulen og feiret nyttår 2025 satt jeg på piazzaen for å spise granita i 22 grader den 30. desember!
Det er ikke uvanlig at de østlige delene av Sicilia og sydlige delene av Calabria kan nå disse temperaturene også i desember måned.
Chiesa di San Giovanni alle Catacombe
I mars 2025 hadde jeg også tid til å dykke ned i flere av de spennende opplevelsene Siracusa har å by på.
Etter at jeg hadde spist frokost på mitt favorittsted i Borgata Santa Lucia, “Dolci Momenti”, syklet jeg videre til Chiesa di San Giovanni alle Catacombe.
Denne kirken ble bygget gjennom flere perioder, og delen du ser på bildet med vinduet, ble bygget av Normannene.
Måten vinduet er bygget på er typisk for byggeskikken normannerne brukte i middelalderen.
Katakombene
Nede, under kirka, finner du Catacombe di San Giovanni.
Det er ikke lov å ta bilder der nede, men katabombene er på imponerende 10 000 kvadratmeter!
De ble hovedsakelig gravd ut mellom 315 og 360 fvt og var i bruk frem til slutten av 400-tallet evt.
De består av et omfattende nettverk av tunneler og gravkamre og er blant de største i sitt slag etter de i Roma.
Spisesteder
Nå kunne jeg ramset opp mange spisesteder, men du får ingen lang liste.
Sicilia bugner av god mat, og tips til restauranter finner du lett på Tripadvisor eller ved å bare utforske byen når du er der.
Jeg oppdager stadig nye favoritter, men ett sted jeg har blitt spesielt glad i er La Tavernetta Uno da Simone, som ligger i via Cavour 44 på Ortigia.
Her får du servert nydelig mat i et lite og intimt lokale, med strålende service og fornuftige priser.
Simone, som driver stedet, kommer opprinnelig fra Padova.
Da jeg var tilbake i Siracusa i mars 2025, spiste jeg der to ganger – det sier vel sitt!
Jeg tok først en blekksprutsalat.
Så valgte jeg en salat av fennikel, oliven og appelsiner! Som var himmelsk god!
…. og så ble det en Caponata. Vidunderlig!
Det er nesten så det er obligatorisk for meg å ta en slik, nær sagt til hvert eneste måltid. Jeg blir aldri lei av denne delikatessen fra Sicilia.
Vil du lese mer om hva retten består av og prøve deg på oppskriften for å lage den selv, kan du ta en titt her.
Og til slutt en dessert.
La buzzonaglia
Fra mange av mine tidligere reiser til Siracusa har jeg blitt godt kjent med denne spesialiteten.
Nå vil jeg fortelle deg hva det er – og hvis du får sjansen og liker tunfisk, er dette noe du bare må prøve når du er i Siracusa, eller andre steder på Sicilia og i Calabria, hvor den også finnes.
Dette var en rett de fattige spiste i gamle dager (cucina povera), men som i dag regnes som en delikatesse.
En annen gang skal jeg fortelle deg om flere klassiske sicilianske retter – men akkurat nå vil jeg dele noe med deg som ikke er så kjent utenfor Sør-Italia.
Da jeg feiret bursdagen min i Siracusa 24. november 2022, spurte min venninne Elizabeth om det var noe spesielt jeg ønsket meg til bursdagsmiddagen.
«Gi meg noe unikt fra Sicilia, noe med fisk. Noe som er smakfullt. Og en god hvitvin til», svarte jeg.
Dette med cucina povera – fattigmannskost – har fått ny oppmerksomhet de siste årene.
Både her i Calabria og andre steder finnes det mange retter som stammer fra en tid da man måtte utnytte alt, og som nå har fått sin renessanse og løftes frem som moderne delikatesser.
Ta for eksempel la buzzonaglia.
I gamle dager, både på Sicilia og i Calabria, når de fanget tunfisk, var det de "rike" som kjøpte filetene. Men arbeiderne på fiskebutikker og tunfiskfabrikker visste at det langs ryggbeinet fortsatt satt mye godt kjøtt igjen. De renset ut restene, som ble til småbiter med både lyst og mørkt fiskekjøtt – la buzzonaglia.
Denne massen ga dem muligheten til å spise tunfisk selv om de ikke hadde råd til filetene.
Det har lenge vært en tradisjon blant folk med mindre å rutte med å bruke dette fiskekjøttet, både på Sicilia og i Calabria. På Sicilia serveres det gjerne i en salat med grønt og appelsiner.
Jeg smører det ofte på brød, eller på bruschetta, sammen med tomater, litt olje, salt og persille – det blir et lite måltid i seg selv. Jeg bruker det også i pasta.
En boks på 620 gram koster bare 4-5 euro, alt etter hvor du handler – mye mat og mye smak!
God pasta, hvitløk, tomater, olivenolje fra bonden – det er det hele. Med et glass vin til – ah!
Det som er ekstra gøy, er at det i dag er flere velrenommerte restauranter på Sicilia, og også her i Calabria, som serverer la buzzonaglia som en prelibatezza, altså en delikatesse.
Når jeg finner la buzzonaglia på menyen, vet jeg automatisk at stedet er bra!
Jeg bor på sørspissen av Calabria i Italia i en liten by som heter Palizzi Marina, og synes det er herlig å dele mine opplevelser med andre reiselystne. Jeg har mange flere fortellinger på gang med både artikler og reiseguider!
Vil du ha e-post når andre reiseguider publiseres?