Pasta alla Norma er en hyllest til auberginen
Tekst og foto: Thea Marie Dolva
Publisert første gang: 1. oktober 2025
I denne artikkelen tar jeg deg med til Catania, mat og historier om gode venner, og du får oppskrift på en variant av denne pastaretten. God fornøyelse!
Ønsker du e-post når vi publiserer nye artikler?
Ja, takkEn rett med historie og lidenskap
Noen ganger føles mage og hjerte som ett og samme.
Slik er det med Pasta alla Norma, en rett som smaker av sol, lykke – og Sicilia!
Med solmodne tomater, mør og litt sprø aubergine, duftende basilikum og et dryss saltet ricotta er dette en pastarett som passer for alle aldre - og ikke minst også for veggiser!
Dette er hvorfor den heter Pasta alla Norma:
Pasta alla Norma stammer fra Catania, en by på østkysten av Sicilia.
Da den sicilianske komponisten Vincenzo Bellini hadde premiere på sin opera Norma på 1800-tallet, ble den en stor suksess.

Folk i Catania begynte å bruke uttrykket «è una Norma!» – det er en Norma! – når de ville si at noe var helt fabelaktig bra.
En lokal kokk serverte denne pastaretten til en gjest, som spontant utbrøt: «Dette er jo en Norma!»
Navnet ble værende, og i dag er retten et symbol på både byen og det sicilianske kjøkkenet.
Sicilia på en tallerken
Pasta alla Norma er et perfekt eksempel på det enkle, rene middelhavskjøkkenet. Få ingredienser, men av høy kvalitet.
Og visste du at retten har sin egen festdag? Hvert år den 23. september feires retten i hele Italia som en hyllest til Sicilias mest berømte pastarett.
Mitt minne om Pasta alla Norma
Min venninne Antonella introduserte meg for denne retten sist jeg besøkte henne.
Antonella er fra Puglia, vi ble kjent under studietiden i Bologna, og nå hadde jeg reist til London, hvor hun for tiden bodde, for å feire 40-årsdagen hennes!
Vi hadde festet på en bar hele natten og var temmelig slitne.
“Gå og hvil deg litt, så skal jeg gå på markedet”, sa hun.
“Jeg vil lage pasta alla Norma til alle sammen i kveld”.
Vennene fra kvelden i forveien kom over, og alle fikk hver sin varme duftende skål med pasta, tomatsaus, aubergine og basilikum.
De andre hadde ricotta salata på toppen, som er en hard ost, mens til meg som ikke tåler ku- og geitemelk, hadde Antonella funnet en ferskost av sauemelk.
Det smakte helt fantastisk og vi skålte med et glass Nero d’Avola. En sånn kveld som varmer deg innenfra!

Kvelden Antonella lagde pasta alla Norma til meg ble jeg varm innenfra!
Hun brukte håndlagde orecchiette som hun hadde kjøpt sist hun var i Puglia. “Dette er noe jeg alltid kjøper med meg når jeg er hjemme.
Mange husmødre - casalinghe - har det som en liten ekstrainntekt å lage orecchiette som de selger utenfor huset sitt eller leverer til et utsalgssted.”
Oppskrift på Pasta alla Norma
Dette er Antonellas enkle oppskrift for fire personer.
Dette er slik hun lager retten - men ettersom hun ikke er siciliansk, inviterer hun deg til å sjekke ut andre oppskrifter også - og til å tilpasse den med de ingrediensene du har tilgjengelig.

Ingredienser:
1 stor aubergine (eller 2 små)
750 ml passata (moste tomater uten skall og frø, hun bruker merket Mutti)
2 fedd hvitløk
Extra virgin olivenolje
En bunt basilikum
400 g pasta, gjerne rigatoni
Saltet ricotta (eller fersk ricotta av kumelk som alternativ)
Salt etter smak
Slik gjør du det:
- Lag tomatsausen
Varm 1–2 ss olivenolje i en kjele.
Skrell og skjær hvitløk i tynne skiver, og fres den lett.
Når hvitløken er gyllen, tilsett passata.
La sausen småkoke i rundt 1 time. Smak til med salt.
- Stek auberginen
Skjær auberginen i terninger på ca. 1 cm.
Varm rikelig med olje i en dyp stekepanne, og stek auberginebitene i omganger til de er gyllenbrune. La dem renne av på kjøkkenpapir.
- Bland sausen og auberginen
Rør halvparten av auberginebitene inn i tomatsausen.
Spar resten til topping.
- Kok pastaen
Kok pastaen i godt saltet vann til den er al dente.
Sil av vannet og bland pastaen med sausen.
La det surre sammen i et par minutter slik at smaken setter seg.
- Server og nyt!
Fordel pastaen på tallerkener.
Topp med resten av auberginen, et raust dryss ricotta og friske basilikumblader.
Server umiddelbart.
Kommentarer til ingrediensene og vinanbefalinger
En god passata er helt essensielt, forhør deg om gode merker hvis du er på italienske butikker i Norge, eller gå for merket Mutti eller Petti.
Den skal være ren passata, ikke tilsatt basilikum eller hvitløk, da det vil ødelegge smaken. Bruk også god olivenolje.
Hvis du er på Sicilia - eller får tak i noen gode tomater her hjemme - kan du selvsagt også friske tomater.
Gå gjerne for San Marzano, datterini eller andre søte, kjøttfulle sorter.
Tomatene må skrelles og hakkes før du koker dem.
Slik gjør du:
Snitt et lite kryss i bunnen av tomatene og legg dem i kokende vann i 30 sekunder.
Avkjøl raskt i iskaldt vann og trekke av skallet.
Deretter hakker du tomatene og lar dem småkoke til de brytes ned og blir til saus.
En rett å samles rundt
Pasta alla Norma er en middag du enkelt kan lage til mange personer, så lenge du har tid til å steke auberginene møre, og ro på deg til ikke å brenne hvitløken!
La også tomatsausen få koke nok - spe med vann om den blir for tykk. Og hvorfor ikke spille litt Bellini for å sette stemningen?
Eventuelt Rosa Balistreri, for ekte siciliansk sjelesang!
Rødvin fra Sicilia – det naturlige valget
Siden Pasta alla Norma er en klassisk rett fra Sicilia, passer det godt å velge en vin fra samme område.
Nero d’Avola – den mest kjente druen på Sicilia. Smak: Rund, fruktig og litt krydret med smak av mørke bær og hint av urter.
Etna Rosso – laget av Nerello Mascalese-druen, dyrket på vulkansk jord ved Etna. Elegant, frisk og mineralsk, ofte med litt røde bær og krydder.
Andre alternativer fra Italia
Hvis du ikke finner vin fra Sicilia, finnes det flere gode valg:
Chianti Classico (Sangiovese) – frisk og syrlig vin som passer til tomatbaserte retter.
Montepulciano d’Abruzzo – rundere og fruktigere, passer hvis du vil ha en mykere vin.

Vil du ha reisetips?
Vi publiserer jevnlig reisetips, historier, og guider og oppskrifter. Motta epost når vi lanserer nye eller oppdaterer vår eksisterende artikler.