Velkommen - sÄ fint Ä se deg her.

NÄ kan du sjekke ut vÄre velkomstdrinker under - eller du kan lese mer om aperitivo


Under finner du dessuten oppskrifter pÄ forskjellige velkomstdrinker, men flere oppskrifter vil komme til etterhvert, sÄ husk Ä skrive deg pÄ e-posten listen for Ä fÄ melding nÄr vi publiserer nye italienske velkomstdrinker, mathistorier eller oppskrifter.

Ønsker du Ä fÄ tilsendt e-post nÄr den oppdateres?  

Ja takk!

LIMONCELLO SPRITZ AMALFINO

Fortalt av: Thea Marie Dolva

En glitrende frisk drink som passer perfekt i sommersola, uansett om du befinner deg i Norge eller Italia. Dette er en variant av den klassiske spritzen, hvor man bruker sitronlikĂžren Limoncello i stedet for Aperol eller Campari.

Limoncello Spritz ble oppfunnet i 2005 i Amalfi, av Salvatore Aceto, produsent av Amalfi-sitronen. Dette er en spesielt smaksrik sitron med et velduftende, nesten “parfymert” skall, som vokser langs Amalfikysten. Drinken ble superpopulĂŠr langs kysten, og spredte seg snart over hele Italia, i dag finnes den pĂ„ mang en bar rundt om i verden.  

Drinken er lett Ă„ lage og krever ingen spesielle redskaper. Perfekt som velkomstdrink, eller bare som en del av sommerkvelden.

Som du vet, har sitronene det godt i Italia, det er man finner sÄ mye godt laget med sitron - granita, sorbet, sitronfyll i kaker - og ikke minst likÞren Limoncello, som spiller hovedrollen i denne drinken. Foto: Salvatoreaceto.it

Spritz Calabro

Fortalt av: Roger Hol

Denne drinken fikk jeg servert for fĂžrste gang i Tropea.

Det var en varm ettermidddag i starten av oktober 2022 og jeg hadde tatt toget fra Scilla pÄ formiddagen. 

Alt for et hyggelig gjensyn med Tropea. 

Da jeg ruslet i gatene, sÄ jeg en kar som sto utenfor et lokale, og noe sa meg at jeg skulle gÄ dit.

Vi hilste, og jeg satte meg ned. 

Han var tydelig baristaen eller eieren, sÄ jeg sa:

Vorrei un Negroni, per favore. 

Va bene, sa han - fÞr han snudde seg for Ä gÄ inn. 

Idet han var pÄ tur inn dÞra, sa jeg, og nÄ med litt hÞyere stemme slik at han skulle hÞre det - Un attimo, per favore!

 

Potrei cambiare idea?

– Kunne jeg skrifte mening? 

Certamente, svarte han. 

“Mi piace il Negroni, ma avete qualcosa di simile, qualcosa di amaro, fresco?”
- Jeg liker Negroni, men har dere noe lignende, noe bittert, friskt? 

Se ti piace il Negroni, ti piacciono i gusti un po’ piccanti? 
- Hvis du liker Negroni, liker du smaker som er litt sterke? 

“Si, adoro la ÂŽNduja (en veldig sterk kjĂžttrett fra Calabria)Bare for Ă„ fĂ„ han til Ă„ forstĂ„ at jeg tĂ„ler sterke saker



Benissimo! Ti faró un ottimo cocktail! 

Etterhvert kom han smilende med et glass pÄ stett som var fylt til randen med is, hvor det var skrevet Calabro pÄ. 

Da jeg fikk glasset pĂ„ bordet sĂ„ jeg at det var skrevet noe mer under: “Spritz piccante del Capo.” 

Det hender at jeg til nĂžd tar en Spritz, men da skal jeg vite at de kan lage den.

For mange bartendere kjenner ikke til hemmeligheten med Ä lage en skikkelig god Spritz. 

Derfor ble jeg litt skeptisk da jeg sÄ dette navnet pÄ glasset. 

Men siden han smilte sÄ godt, og det var skrevet Calabro og Capo pÄ glasset, sÄ tok jeg imot forklaringen hans.

“Conosci Vecchio Amaro del Capo?”

Si, lo conosco molto bene! 

Ottimo! Da qualche tempo, hanno lasciato una nuova edizione, Vecchio Amaro del Capo Hot Edition - sa han med et smil. 

Lo usiamo al posto dello spritz.

E mettiamo anche un peperoncino dentro il bicchere 
 Ecco a te! Assaggialo
.. 
– Vi bruker denne istedenfor Spritz.

Og vi har ogsÄ i en chili med i glasset 
 VÊr sÄ god! Smak pÄ den..

Jeg la glasset til munnen, og tok en bra slurk. Med en gang kjente jeg igjen smaken av Vecchio Amaro del Capo, men sÄ var det noe mer, noen litt sterkere saker. 

Det var tydelig at det ikke bare var en vanlig Amaro del Capo. SÄ svelgte jeg, og etter noen sekunder - joda - her var det ogsÄ peperoncino. Det merket jeg. 

Da drikken gled nedover halsen kunne jeg kjenne den kjente, pirrende fÞlelsen av chili, samtidig var den kjÞlende. Det var ikke altfor sterkt, men litt. Hele munnen fyltes av gode smaker, og jeg likte stadig bedre denne effekten av peperoncino. 

Da han kom tilbake etter en stund, sa han: 

“Folk som liker denne sier at den er MYE bedre enn Spitz.

Ja, vi liker Ă„ gjĂžre ting pĂ„ vĂ„r mĂ„te her nede i Calabria. For den er jo ikke veldig sterk, men sterkere enn en pingle fra Veneto, der hvor Spritzen kommer fra.” OgsĂ„ lo han godt.

Om du ikke vet det, sÄ slÄr italienere ofte av en spÞk pÄ bekostning av italienere fra andre steder. Men det er aldri noe vondt ment. 


Da jeg spurte hvordan de laget den sa han, det er ganske enkelt:
 
 

  • 60 ml Vecchio Amaro del Capo Hot Edition 
  • 90 ml Prosecco
  • 30 ml sodavann
  • Âœ lime eller sitronskall
  • 1 chili
  • Ha i Amaro del Capo i et stort glass med is.
  • Fyll pĂ„ med Prosecco, ha i sodavann, en halv lime, eller best er det Ă„ kryste et sitronskall over glasset sĂ„ kanten av glasset blir dynket med sitronsaft, og putt skallet oppi.
  • Til slutt rĂžrer du forsiktig rundt. Og for Ă„ fullfĂžre - heng en chili langs kanten sĂ„nn at den stikker nedi glasset. 

Etter en stund begynte jeg Ä tenke pÄ at det kanskje passet Ä bruke Bergamotto istedenfor sitronskall eller lime. 

Men sÄ kom jeg til Ä tenke pÄ at den er utenfor sesong sÄ tidlig pÄ hÞsten, sÄ det fÄr heller bli en annen gang. Jeg takket for meg og gikk ned mot stranden for Ä ta et bad.  

Hvit glĂžgg

Fortalt av: Thea Maria Dolva

Du har kanskje havnet her fordi du har sÞkt etter oppskriften pÄ en hvit glÞgg, gluhwein, vin brulé eller vin chaud?

Da skal jeg gi deg min beste oppskrift!

Vin brulé er den italienske varianten av glÞgg, men mindre sÞt og mer sofistikert! 

Navnet er fransk, og italienerne har beholdt det franske navnet (oversatt ville det blitt vino bruciato), men drikken er vel utbredt spesielt nord i Italia.

Klassisk vin brulĂ© er basert pĂ„ rĂždvin og serveres typisk pĂ„ julemarkedene i Italia – i mercatini di Natale – tilberedt i en stor gryte som dufter lang vei.

For noen Ă„r siden la jeg min elsk pĂ„ vin brulĂ© bianco, eller vin chaud - hvitvinsglĂžgg – som er lett, krydret og elegant.

Perfekt Ä servere som velkomstdrink i vinterselskap, eller som en kosedrink foran peisen. 

Den er ogsÄ perfekt pÄ hytta etter skituren, og den trenger ikke Ä begrenses til jula.

Ettersom den ikke heter noe i nĂŠrheten av “TomteglĂžgg”, er den rett og slett bare en nydelig varm og krydret drikke som passer like godt den fĂžrste hĂžstdagen som siste solskinnsdag i pĂ„sken. 


Oppskrift pÄ glÞgg med hvitvin

  • 1 flaske rimelig hvitvin, f.eks., Moscato d’Asti (for en alkoholfri variant kan du bruke en god eplejuice)
  • 3 dl vann
  • 70 gram sukker, gjerne brunt
  • To kanelstenger
  • Fem stjerneanis
  • Finrevet skall fra 1 sitron, gjerne Ăžkologisk
  • Noen appelsinskiver (valgfritt)


Slik lager du den: 

  • Vask sitronen og rasp skallet – la scorza – uten Ă„ fĂ„ med det hvite.
  • Varm alt sammen forsiktig opp i en kjele, til kokepunktet.
  • La det sĂ„ stĂ„ og trekke under lokk pĂ„ lav varme i cirka 20 minutter.

Server i klare glass, og tilsett gjerne noen skiver appelsin. Det ser ogsÄ veldig fint ut med stjerneanis i glasset!

 

Dette passer Ă„ servere til en glĂžgg laget med hvitvin

Tapas, smÄretter og antipasti kan fint servers sammen med glÞggen, for eksempel ostefat med salte kjeks og druer. 

Ettersom drinken er sÞt, passer det ogsÄ fint med smÄkaker som mandelkaker, pepperkaker eller noe med sjokolade. 


SĂžker du etter flere ideer til en italiensk aften?Â