Italienske kaker, kjeks og desserter


Finn ulike oppskrifter under, og f
lere vil komme etterhvert. Sjekk også menyen i toppen av siden for andre oppskrifter. 

Ønsker du oppdateringer når vi publiserer nye artikler?

Ja takk!

Granita

En granita nytes best med en brioche med “tupp”.

Les mer om granita og hvordan du lager den

I dolci dei poveri

Da jeg kom til Palizzi Marina i Calabria i november og desember 2023 for blant annet å skrive på boken min - bodde jeg i et lite hus i bakgården (il cortile) til min venn Nino sin familie. 

I huset bor hans mor Anna, pappa Tommaso, tante Melina og hennes mann Salvatore, samt Nino sin bror med hans familie.

I tillegg er det flere mindre leiligheter som brukes av andre familiemedlemmer når de er på ferie i Palizzi Marina. 

Rett som det var ble jeg invitert på middag eller lunch til mamma Anna eller zia Melina, og nesten hver gang serverte de en spesialitet fra Calabria. 

En kveld jeg var på middag hos Melina og Salvatore, hadde hun lagd en kake - dolce dei poveri, som kan oversettes til “de fattiges dessert”.

Som mer enn middels interessert i mat og mathistorie, spurte jeg Melina både om oppskriften og hvor den kom fra.

Hun kunne fortelle at denne desserten, som er som en kake, var helt vanlig når de vokste opp. 

Ja, i alle hus hadde de som regel en slik kake, og oppskriftene varierte ettersom.

Den ble brukt både som en merenda - et mellommåltid, gjerne på ettermiddagen. Men den ble også brukt som dessert etter både lunch og middag. 

Melina sa: Tu potresti mettere dentro quello che avevi.
– Du kunne ha i det du hadde.

Hennes versjon hadde mye godsaker, som du vil se av oppskriften. Og den er veldig lett å lage! 

Kjeks med amaretto 

Tekst: Thea Marie Dolva - Foto: Arne Vinnem

Mandelkaker og dessertvin er en himmelsk kombinasjon som minner meg om den sommeren jeg hadde et gigantisk crush på Lipari og ikke syntes jeg kunne innta annet enn dette.

Og her får du oppskriften på en slik vidunderlig, velduftende småkake som bare føles så RETT noen ganger, spesielt nå som sommeren vibrerer utenfor.

Kjeksen kan kan minne litt om amaretti, men i en mer anvendelig variant som også funker godt til hverdags. 

Akkurat som amaretti, inneholder de både mandellikør og malte mandler, men de er formet litt større, de inneholder hvetemel og har mindre sukker.

Resultatet er en kjeks med en rund, dyp smak og den tilfredsstillende konsistensen av lett crunch utenpå og marsipanmyk innside.

Ikke et vondt ord om havrekjeks, men her snakker vi bare en helt annen skala … Da vennene mine kom inn, sa de: Hva ER det som lukter så godt?

Perfekt å servere til kaffen - eller et lite glass dessertvin som vin santo eller Sauternes. 

Mandelmelet kan du male selv, eller du kan kjøpe det på velassorterte matbutikker eller helsekostbutikker.

Vi anbefaler det som er grovkvernet og ser ut som knuste mandler - fremfor det som er helt finmalt og gjerne fettredusert.

Denne kjeksen hiver du sammen på et par minutt, og konsistensen er nydelig å jobbe med.

Husk bare å gi den en halvtime i kjøleskapet før du former den. 

Liker du kaker eller kjeks av mandler?

Sjekk ut oppskriften på Caprese al limone

Crostata med villbringebær

Tekst: Thea Marie Dolva

La crostata er Italias svar på pai, og den mest klassiske crostataen består av mørdeig fylt med sesongens frukt.

Jeg elsker blåbær, jordbær og bringebær om sommeren, eller druer, bananer og klementiner om høsten. 

Italienere er glad i “un dolce risveglio”, altså å starte dagen med noe søtt, og da er la crostata faktisk helt perfekt. 

Men la crostata kan også serveres som en dessert, eller til ettermiddagskaffen. Jeg elsker å tilberede den om morgenen, sette den kaldt, og så steke den på ettermiddagen.

La crostata fylles med syltetøy i sesong, og denne gangen valgte villbringebær fra egen hage i Norge.

Panacotta

Photo by Adél Grőber on Unsplash

Panna cotta er en av de mest kjente og mest verdsatte dessertene ikke bare i Italia, men også i utlandet.

På grunn av enkelheten i tilberedningen, den spesielt delikate smaken og den elegante måten den kan serveres på, har den blitt en klassisk dessert for enhver anledning. 

Den nøyaktige opprinnelsen til denne italienske desserten er ukjent, det er bare kjent at den ble født i det piemontesiske Le Langhe-området på begynnelsen av det tjuende århundre.

Forberedelsen er egentlig veldig enkel, du trenger bare å ha et triks! Alt du trenger å gjøre er å komme deg på kjøkkenet for å lage en myk pannacotta! 

Petrali

Oppskrift: "Mamma Anna" – Foto: Roger Hol

En dag fikk jeg en pose med disse kjeksene i fanget, laget av “mamma” Anna, som er nabo og husvert her jeg bor i Palizzi, syd i Calabria.

De smakte nydelige!

Les resten av historien og finn oppskriften

Latte fritto 

Tekst og foto: Roger Hol

Denne oppskriften fikk jeg av en kokk, Mauro, på en fiskerestaurant i Torino, og det er også der jeg har tatt bilde. Denne desserten spises varm.

Oppskriften passer for 4-6 personer, det har omtrent 1 time å lage den - og jeg kan skrive under på at den er veldig god! 

Vil du ha epost når vi lanserer nye eller oppdaterer våre eksisterende artikler og guider? 

Ja, takk