Desserter

Nedenfor finner du 4 ulike oppskrifter, men flere oppskrifter vil komme til etterhvert, så husk å skrive deg på e-posten listen for å få melding når vi publiserer nye italienske retter.

Ønsker du å få tilsendt e-post når den oppdateres?  

Ja takk!

I dolci dei poveri

Da jeg var i Palizzi Marina i Calabria i november og desember 2023 for blant annet å skrive på boken min - bodde jeg i et lite hus i bakgården (il cortile) til min venn Nino sin familie. 

I huset bor hans mor Anna, pappa Tommaso, tante Melina og hennes mann Salvatore, samt Nino sin bror med hans familie. I tillegg er det flere mindre leiligheter som brukes av andre familiemedlemmer når de er på ferie i Palizzi Marina. 

Rett som det var ble jeg invitert på middag eller lunch til mamma Anna eller zia Melina, og nesten hver gang serverte de en spesialitet fra Calabria. 

En kveld jeg var på middag hos Melina og Salvatore, hadde hun lagd en kake - dolce dei poveri, som kan oversettes til “de fattiges dessert”.

Som mer enn middels interessert i mat og mathistorie, spurte jeg Melina både om oppskriften og hvor den kom fra.

Hun kunne fortelle at denne desserten, som er som en kake, var helt vanlig når de vokste opp. 

Ja, i alle hus hadde de som regel en slik kake, og oppskriftene varierte ettersom.

Den ble brukt både som en merenda - et mellommåltid, gjerne på ettermiddagen. Men den ble også brukt som dessert etter både lunch og middag. 

Melina sa: Tu potresti mettere dentro quello che avevi.
– Du kunne ha i det du hadde.

Hennes versjon hadde mye godsaker, som du vil se av oppskriften. Og den er veldig lett å lage! 

Petrali

Oppskrift: "Mamma Anna" – Foto: Roger Hol

I morges fikk jeg en pose med disse kjeksene i fanget, laget av “mamma” Anna, som er nabo og husvert her jeg bor i Palizzi, syd i Calabria.

De smakte helt fantastisk med tørket frukt, nøtter og likør …

Kjeksene bakes tradisjonelt til jul her i området, men de er så gode at de tåler å bakes også til andre anledninger! Jeg spurte pent, og fikk oppskriften av Anna!

Latte fritto 

Denne oppskriften fikk jeg av en kokk, Mauro, på en fiskerestaurant i Torino, og det er også der jeg har tatt bilde. 

Denne desserten spises varm. Oppskriften passer for 4-6 personer, det har omtrent 1 time å lage den - og jeg kan skrive under på at den er veldig god! 

Panacotta

Photo by Adél Grőber on Unsplash

Panna cotta er en av de mest kjente og mest verdsatte dessertene ikke bare i Italia, men også i utlandet.

På grunn av enkelheten i tilberedningen, den spesielt delikate smaken og den elegante måten den kan serveres på, har den blitt en klassisk dessert for enhver anledning. 

Den nøyaktige opprinnelsen til denne italienske desserten er ukjent, det er bare kjent at den ble født i det piemontesiske Le Langhe-området på begynnelsen av det tjuende århundre.

Forberedelsen er egentlig veldig enkel, du trenger bare å ha et triks! Alt du trenger å gjøre er å komme deg på kjøkkenet for å lage en myk pannacotta!