Calabria

Denne guiden er for deg som er nysgjerrig på Calabria som reisemål. Kort oppsummert -  regionen er avslappende og uten for mange turistfeller. 

Under finner du fakta, historie, kultur, mat & drikke, reisetips og hvordan du kommer deg til, fra og rundt. Fra denne guiden kan du også finne linker til andre reiseguider eller artikler.

Velkommen 

Jeg heter Roger og etter nesten åtte år i Torino, flyttet jeg til Calabria. Det du vil finne i guiden med tekst, foto og videoer er for å lokke deg til Calabria - som rett og slett er en spennende region. 

Vil du ha e-post når andre reiseguider publiseres?

Ja takk!

Trykk på bildet for å utforske det som interesserer deg mest. 

 

FAKTA

Ifølge Wikipedia har denne regionen circa 15 000 kvadratkilometer. Ved siste folketelling (Januar 2021) var det i underkant av 1,9 millioner innbyggere. Klimaet er godt året rundt. Du kan oppleve dager med 20 grader eller mer også i desember. 

FAKTA

Ifølge Wikipedia har denne regionen circa 15 000 kvadratkilometer. Ved siste folketelling (Januar 2021) var det i underkant av 1,9 millioner innbyggere. Klimaet er godt året rundt. Du kan oppleve dager med 20 grader eller mer også i desember.

De fleste tenker at Reggio Calabria, med sine cirka 170 000 innbyggere, er regionshovedstaden, med det stemmer ikke - for den byen heter Catanzaro og ligger lenger nord, på den joniske kysten med hovedsentrum litt trukket inn fra havet. 

Det eneste jeg har sett av Catanzaro er sykehuset. Jeg ble kjørt dit fra sykehuset i Tropea i mars 2023 fordi jeg trengte kontroll av en spesialist etter et stygt fall hvor jeg slo hodet kraftig. 

Derimot kjenner jeg Reggio Calabria godt, men før vi kommer dit, la oss se på litt historie og hva som kjennetegner denne regionen.

HISTORIE

Dette skjedde for cirka 30 millioner år siden.  

Om enn det kan høres litt rart ut, så ble Calabria til ved at en stor jordblokk som var festet til Syd-Frankrike og Nord-Spania slet seg løs og dro ut på en langt ferd over Middelhavet. 

Etterhvert delte denne jordblokken seg opp i tre deler. Disse tre delene ble til Corsica, Sardegna og den siste delen festet til det som senere ble den italienske halvøya. Og ble til Calabria. 

Jeg vet ikke hvor mange du har møtt fra Calabria, eller om du kjenner historien. Selv har jeg vært så heldig å bli kjent med mange fra denne noe litt ukjente regionen. 

Siden det ligger nær Sicilia, skulle en kanskje tro at folka er ganske like. 

Men det er ikke tilfelle. I motsetning til folk på Sicilia som har vært erobret av 8 ulike folkeslag, er Calabria sin historie tuftet på stort innslag av grekere og normannere. 

Det kan vi se spor av på mengden blonde personer du kan se, blant annet i Reggio Calabria. 

Bronzi di Riaci er statuene av to store mannspersoner som ble funnet i sjøen i 1973 på den ioniske siden av Calabria. De antas å være mer enn 2500 år gamle, og er å se på Museo Archeologico Nazionale di Reggio Calabria. På dette museet er det også mye annet å utforske.

KULTUR

Du kjenner kanskje til Magna Grecia, og dette er den delen av Syd-Italia som den gang ble influert av grekerne.

Magna Grecia refererer til de greske koloniene og bosetningene som ble etablert langs kysten av det sørlige Italia og Sicilia fra det 8. århundre f.Kr. og fremover. 

Disse koloniene ble grunnlagt av greske bystater, spesielt fra regioner som Korint, Korfu, og Athen, og de bidro sterkt til regionens kulturelle og økonomiske utvikling.

Det er en kuriositet å nevne her: der romerne var nærmeste bestialske i å drepe innbyggere som ikke ville lystre lederne i Romerriket, var grekerne langt mer sivile i sin fremtreden.

Grekerne hadde meg seg lover og regler, fordi de ville utvikle samfunn, ikke for makt, men for å gjøre det bedre for folk. 

Jeg spekulerer på om dette sitter så dypt i røttene blant folk her i Calabria at det påvirker dem den dag i dag. Deres utrolige gjestfrihet og giverglede har jeg ikke opplevd andre steder i Italia - kunne det tenkes å tilskrives den greske arven?

Grekerne kom i hopetall og befolket store områder som dagens Calabria, Basilicata, og deler av Campania, Puglia og Sicilia. 

Også på den kulturelle siden kan vi finne innflytelse fra Hellas. Dansen Tarantella minner like mye om gresk musikk som noe annet. 

Da jeg var på en festival i Palizzi Superiore november 2023 var det band som spilte.

Nå er ikke hele denne videoen et klassisk eksempel på Tarantella, men det er en miks av flere ulike stilarter.

 

MAT & DRIKKE

Også innen mat og drikke har Calabria mye spennende å by på. Her finnes flere genuine ingredienser og retter som er unike for denne regionen. For å nevne noe:
 

Cipolla rossa di Tropea IGP 


En løk som kun dyrkes her og som gir en god sødme når den varmebehandles. For at den skal kunne kalles IGP, som er for å beskytte en merkevare, må løken være dyrket i områdene litt nord og litt syd for Tropea. 

Karakteristisk er at den er litt avlang i fasongen, og selges ofte i formen du ser på bildet. Dette bildet tok jeg da jeg besøkte Tropea i oktober 2022, og det er et vanlig syn løken henge rundt omkring på vogner og vegger. 

N’duja


Den er laget av kjøtt fra gris og masse peperoncino rosso Calabrese. Denne matvaren er ikke for pyser, for den brenner skikkelig! 

Det som er viktig, er å bruke guanciale og pancetta - altså to typer bacon. Kjøttet som brukes i N’duja skal være fra grisens skulder, lår, hode og mage. 

N’dujaen brukes på ulike måter, den smøres på brød (bruschette), legges på pizza, brukes som saus til pasta eller sammen med stekt kjøtt.

Gi N’dujaen en runde i stekepannen på middels varme sammen med litt hvitløk og god olivenolje, og du får et utgangspunkt som løfter de fleste retter. 

Men som sagt, den er meget sterk, så bruk den i små doser av gangen!

Arancino


Å, jasså? Er ikke dette en spesialitet fra Sicilia? Joda, den finnes også der, men den er minst like vanlig å finne i Calabria. Spesielt fra Reggio Calabria og nordover på den tyrrenske siden. 

Det er i hvert fall ingen tvil om at retten er god. Det finnes mange varianter, den mest vanlige her i Calabria er med sugo - altså tomatsaus, hvor det gjerne også tilsettes erter i sausen.

Bergamotto


Denne sitrusfrukten dyrkes fra Reggio Calabria og nordover på den ioniske siden. Kom den hit med Cristoforo Colombo eller var det grekerne som tok den med seg? Les mer om den spennende frukten Bergamotto.

Annone


Frukten, som kan minne litt om tropisk frukt, er veldig søt. Den høstes fra september til midten av november. Det sies at den opprinnelig kommer fra Ecuador og Madagascar, men hvordan den har kommet til Calabria - ja, se det har jeg foreløpig ikke funnet ut.

Du tar ut frøene, og deretter er det var å nyte frukten med en teskje. 

Tomater


I fare for å støte noen, vil jeg slett ikke si at tomatene fra Calabria er bedre enn tomater fra andre steder i Italia. 

Men når du har brød herfra, olje fra den lokale bonden, og strør urter over tomatene - lar de ligge og godgjøre seg - så kan jeg si at i hvert fall ikke jeg har smakt bedre bruschetta noen andre steder i Italia. 

Du får nesten ta deg en tur ned hit til Scilla og bedømme selv.

Den glemte frukten

De gamle romerne elsket denne frukten som dessverre gradvis har forsvunnet med årene - faktisk blir den nå referert til il frutto dimenticato, den glemte frukt. 

Le sorbe, eller som de heter på calabrese-dialekt "i surva", er ville og standhaftige frukter, som dessuten er vakre å se på der de vokser i klaser på trærne. 

De kommer fra et tre som ikke krever noe som helst stell, og i tillegg har frukten svært lang levetid.

Hvis du slår opp la sorba i ordboka, oversettes det med rogn. Men litt som med den norske “multen”, er det et vanskelig ord å oversette: Frukten finnes bare akkurat der den finnes, og har ikke nødvendigvis et navn utenfor sitt område. 

På 1800- og 1900-tallet var denne frukten en naturlig del av det daglige italienske kostholdet, og for noen familier var le sorbe, sammen med annen frukt, et uunnværlig næringstilskudd. 

Frukten blir vanligvis høstet i oktober da de begynner å løsne fra treet og falle til bakken. 

Innhøstingen gjøres varsomt for hånd, og deretter skal frukten modnes på noe som kalles “cannizzi”  - et slags teppe laget av bambushalm. For å fremskynde modningen av fruktene legger man et ca. 5 cm tjukt lag gresshalm over teppet. Frukten er spiseklar etter 15-20 dager. 

Når de er modne, får de en brun farge og fruktkjøttet blir mykt og søtt, og kan konsumeres slik, eller forvandles til syltetøy, brukes som kakefyll eller tørkes. 

Som en frukthandler fra Bagnara Calabra fortalte meg og viste med på markedet i Scilla i oktober 2023 - noen bønder pleide å henge klaser med sorbe fra taket eller på steder i ly for sol og regn.

Denne typen konservering gjorde det mulig å forlenge holdbarheten, slik at man kunne spise frukten langt utover vinteren. 

Dessuten er planten pen å se på, og i sør-Italiensk folketro sies det at frukten holdt onde ånder og hekser unna!

Le sorbe er en rik kilde til vitamin A, B1, B2, B3, vitamin C, og i dag brukes frukten som urtemedisin for å lage anti-inflammatoriske avkok. De gamle romerne sverget også til avkok av denne frukten. 

Trærne som le sorbe vokser på er dessuten et verdifullt og fleksibelt trevirke som var verdsatt av antikkens treskjærere og skulptører, og som blant annet brukes til konstruksjon av sekkepiper!

De siste tiårene har antallet trær gått dramatisk ned på grunn av mange skogbranner, men det det finnes håp om å kunne vekke til live dyrkingen og høstingen av denne antikke frukten. 

Det ser man når man snakker med folk som kjenner til tradisjonene og oppskriftene for le sorbe, og viderefører det til de nye generasjoner. 

OPPLEVELSER

Hvis du ser kartet over Calabria, finner du byen Reggio Calabria nesten helt sør. Og om du ser oppover, vil du finne at denne regionen har to hav, ett på hver side. Tyrrenhavet vender mot vest og det ioniske havet mot østsiden.

Da jeg, etter mange års savn, igjen var i Calabria oktober 2022, besøkte jeg badebyen Tropea, Scilla med den pittoreske fiskelandsbyen Chianalea som ligger rett ved siden av – og Reggio Calabria. 

Nå som jeg i 2023 har vært i Calabria på nytt, både i mars, september, oktober, november og desember - har jeg fått tid til å både besøke disse byene flere ganger, gjennom ulike sesonger. Det har vært en sann glede. 

NYE EVENTYR

Hvis du ser kartet over Calabria, finner du byen Reggio Calabria nesten helt sør. Og om du ser oppover, vil du finne at denne regionen har to hav, ett på hver side. Tyrrenhavet vender mot vest og det ioniske havet mot østsiden.

Da jeg, etter mange års savn, igjen var i Calabria oktober 2022, besøkte jeg badebyen Tropea, Scilla med den pittoreske fiskelandsbyen Chianalea som ligger rett ved siden av – og Reggio Calabria. 

Nå som jeg i 2023 har vært i Calabria på nytt, både i mars, september, oktober, november og desember - har jeg fått tid til å både besøke disse byene flere ganger, gjennom ulike sesonger. Det har vært en sann glede. 

På den tyrrenske siden


Her finner du steder som for eksempel: Pizzo, Tropea, Capo Vaticano, Nicotera, Palmi, Bagnara Calabra, Scilla, Villa San Giovanni og Reggio Calabria. 

Pizzo 

Det er ikke bare på grunn av isen Tarfufo di Pizzo og tradisjonene med tunfisken du bør å besøke denne fine lille byen - det er uendelige mer.

Kinga i vårt team har sammen med Thea utarbeidet denne guiden som lar deg kommer nærmere pulsen i denne nydelige byen med en fabelaktig utsikt til øya Stromboli. 

Utforsk Pizzo her

Tropea

Da jeg var der i slutten på 1990-tallet synes jeg Tropea var en sjarmerende by. Det er den fortsatt - men det merkes virkelig at den har blitt markedsført mye de siste 20 årene. Og jeg skjønner de som vil dit - naturen er nydelig!

Capo Vaticano


Hvis du lurer på hvor du finner de fineste strendene i Calabria - er det her! Dessverre mistet jeg telefonen min da jeg var her i mars 2023, så de bildene jeg tok da ble borte. 
Det eneste jeg har igjen er videoen og bildene under.

Det er sjelden så fine solnedganger mot øya Stromboli som du kan finne her på vestkysten av Sør-Calabria.

Selv om vinteren er det fint syd i Calabria, her fra et sted som heter Santa Maria di Ricadi. Alt har sin sjarm, og en frisk blåst gir en herlig vårdag! 

Kanskje det er fordi strendene her ligger i et område som heter Costa degli Dei - altså Gudenes kyst. Se videoen under. 

 

Scilla

Jeg vet ikke hvordan jeg skal begynne å beskrive Scilla! La meg starte med å kalle det for et paradis, for det er det virkelig. Og før turistene tar helt overhånd (som det er en risiko for når folk begynner å se hva dette er) - så bør du ta deg en tur! Stranda er et eventyr for seg selv!

Utforsk Scilla

Jeg heter Roger og reiser rundt i Italia hvor jeg møter spennende folk, tar mine notater, bilder og videoer. Dette blir til artikler og reiseguider. 

Vil du ha e-post når vi publiserer nye reiseguider? 

Ja, takk

På den ioniske siden


Her finner du mange spennende byer. Og på denne siden av Calabria er turisme så godt som fraværende. Det betyr genuine opplevelser uten å måtte gå i kø. 

Den eneste perioden på året hvor det kan være en del turister er juli og august, og jeg skjønner at de kommer. Fra Reggio til en by som heter Locri er det over 100 kilometer med helt frie og fabelaktige sandstrender.

På denne siden av Calabria finner du steder som Pentedattilo, Bova Marina, Bova Superiore, Palizzi Marina, Palizzi Superiore, Pietrapennata, Capo Spartivento, Brancoleone, Bovalino Superiore, Condojanni, Gerace, Locri, Crotone og Catanzaro for å nevne noen.

En magisk soloppgang fra Palizzi Marina tar pusten fra de fleste.


Denne videoen på 5 minutter lange videoen fra julaften 2023 viser deg sola fra den kommer over horisonten til hele er over.

 

Pentedattilo 

Byen i fjellet, under klippene som ser ut som 5 fingre, har både vært forlatt, men har sakte blitt vekket til live av ildsjeler.   

Bli bedre kjent med Pentedattilo

Palizzi Marina


Etter at jeg var i Scilla i en drøy måned fra midten av september til ut oktober, ble jeg invitert av min gode venn Nino hjem til hans families hus i Palizzi Marina  

Jeg kom til Palizzi Marina 4. november 2023 - åpnet det seg praktisk talt en dør med nye og spennende opplevelser.  Du vil snart kunne lese historier, se bilder og videoer nå som jeg er ferdig med en egen guide for denne lille sjarmerende byen.  

Utforsk Palizzi Marina

Palizzi Superiore


Etter noen dager i Palizzi Marina, skulle det være en festival i middelalderbyen Palizzi Superiore hvor det kun bor 85 personer. Der var det kulturelle aktiviteter, omvisning i landsbyen samt mat og vin. Og min venn Totò var selvfølgelig der med sin ovn og sine kastanjer. 

Capo Spartivento

Et annet område på den ioniske kysten - her må det komme litt mer tekst

Se detaljer og les mer om boligkjøp i Calabria

Historikeren

Orlando Sculli viste med og et par venner fra Palizzi Marina og Bova Marina rundt til flere steder. Kan kunne fortelle at normannerne hadde oppført hele 23 fort i Calabria.

Vi fikk blant annet se:

Blanding av gamle og nye hus Bovalino Superiore

Fra nedre side av Castello normanno Bovalino Superiore

En nydelig utsikt mot byen Locri som var et viktig sted hvor de første grekerne som kom til Calabria slo seg ned

REISERUTER

 

Det går ingen direktefly fra Norge til Calabria, så du er avhengig av et flybytte. Men du vil ikke angre på at du gjorde en ekstra innsats for å komme så langt sør i Italia. 

Utover dette finnes det gode togforbindelser fra større byen nord i Italia. 

Vi anbefaler å laste ned appen Trainline som gjør det enkelt å finne og kjøpe billetter for buss, tog og båt. Vær oppmerksom på at hver gang du bruker appen Trainline, så tilkommer det et gebyr på toppen av billettprisen.

Eller du kan laste ned appene til Trenitalia eller Italo. 

Du saktens også reise med buss fra en destinasjon lenger nord i Italia. For bussruter kan du sjekke ut Flixbus, som gir deg mulighet til å komme frem for en rimelig penge.

Last ned Trainline appen for iPhone
Last ned Trainline appen for Android

De største flyplassene i Calabria med flyforbindelser fra andre italienske byer:

Lamezia Terme

Ligger i midten av regionen og reiser du sydover kommer du til byer som Pizzo, Tropea, Bagnara Calabra eller Scilla - for å nevne noen. Ryanair flyr fra Bologna, Genova, Bergamo, Milano Malpensa, Pisa, Venezia, Verona og Torino direkte til Lamezia Terme. 

Når du lander med fly nordfra, går du enkelt ut av terminalbygningen, og til høyre finner du en shuttle-bus som tar deg til togstasjonen på 5 minutter. Fra Lamezia finner du flere daglige avganger med tog både nord og sydover. 

Reisetider med tog til ulike destinasjoner:

Til Vibo Valentina-Pizzo: 14 minutter

Til Tropea: 47 minutter

Til Ricadi (stasjonen nærmest Capo Vaticano): 57 minutter

Til Scilla: 1 time og 17 minutter

Til Villa San Giovanni (stasjonen som tar deg over til Sicilia med ferge): 1 time og 26 minutter

 

Reggio Calabria

Flyplassen heter Aeroporto di Reggio Calabria - Aeroporto dello stretto, siden den ligger bare et steinkast fra Messina-stredet. 

Hit går det fly fra en rekke byer nord i Italia, eller andre land. Ryanair og Easyjet setter opp 16 nye ruter til Reggio fra 2024. Sjekk flyselskapenes egne nettsider. I tillegg kan du reise med ITA (italiensk flyselskap) fra Milano Linate og Roma Fiumicino. 

Fra flyplassen går det shuttle-bus hver 30 minutt til togstasjonen Reggio Calabria Centrale. Herfra reiser du enkelt nordover til byer som Cannitello, Scilla, Tropea eller Pizzo. 

Fra flyplassen går det buss direkte til Palizzi Marina som ligger på østkysten. 


Crotone

Selvsagt et godt utgangspunkt når du skal besøke Crotone, områdene rundt Soverato, eller enda lengre sydover mot steder som for eksempel Locri og Gerace. Med Ryanair kommer du til Crotone fra Bologna, Bergamo eller Treviso.

For å komme deg fra flyplassen til sentrum bruker du busselskapet Romano. (du finner rutetider på deres nettsider) Bussen kjører til knutepunkter som Corso Giuseppe Mazzini eller Piazza Pitagora eller Autostazione Terminal Romano.  

 

Fly via Sicilia

En annen mulighet er selvsagt å fly direkte til Catania med Norwegian på deres sommerprogram, leie bil på flyplassen i Catania.

Deretter tar du deg over til Calabria med bilferge over det magiske Messina-stredet til Villa San Giovanni hvor du kan ta toget syd og østover på kysten av Calabria eller nordover på den tyrrenske kysten. 

Jeg heter Roger og reiser rundt i Italia hvor jeg møter spennende folk, tar mine notater, bilder og videoer. Dette blir til artikler og reiseguider. 

Vil du ha e-post når vi publiserer nye reiseguider? 

Ja, takk