Tidenes beste italienske kake?

dolci

Den italienske kaken Caprese al limone er min favorittkake å ha med på sommerfest. 

Kombinasjonen av mandel, hvit sjokolade og en liten pinch av likør og sitronzest gir en overraskende smak som føles hjemlig og uvant på samme tid. En slags blanding av marsipan- og fyrstekake, kanskje? Men med et eksotisk og raffinert preg.

 Denne kaken blir en suksess hver gang og jeg må alltid dele oppskrifta. Så her kommer den én gang for alle.

Innhold: 

  1. Klassisk dessert fra Napoli med en vri
  2. En kake til alle anledninger
  3. Gode ingredienser av høy kvalitet
  4. Her er ingrediensene
  5. Slik gjør du
  6. Akkopagnert av Limoncello?

 

1. Klassisk dessert fra Napoli med en vri
 

Caprese al limone er en variant av den klassiske sjokoladekaken Torta caprese al cioccolato, som er en tradisjonell napolitansk dessert, ja, det ligger i navnet, caprese → fra Capri, et vidunderlig ferieparadis utenfor Napoli. 

Kaken er enkel å lage, men gir et proft resultat. Den krever ingen glasur, kun et godt dryss med melis!

2. En kake til alle anledninger

 

Jeg lagde denne kaken til min fars 75-årsdag i fjor sommer, og han lukket øynene og drømte seg tilbake til sine sydtalienske reiser … 

Men jeg har også laget den til venninnekveld, nyttårsfest og barnebursdag, da med et dryss spiselig glitter (ja, det finnes, og det ser helt fantastisk ut, som stjernestøv, kjøpes for eksempel på Cacas.no) eller stjernestrøssel.

 

 Min far elsket denne kaken og ba meg straks lage én til, som han kunne dele med en kjær venn noen dager senere. Smak er minner.

 

3. Gode ingredienser av høy kvalitet 

Denne kaken er en delikatesse, og ingrediensene koster litt. Derfor er den en verdifull gave å servere gjestene dine eller ha med i selskap. Jeg bruker økologiske ingredienser og en god Limoncello.
 

Økologisk er best, spesielt når vi spiser selve skallet! Denne kaken inneholder sitronzest, hvilket gir den et elegant og litt parfymert "sting".

 

Naturlig glutenfri og melkefri kake 

Kaken inneholder mandelmel og litt potetmel, hvilket gjør den naturlig glutenfri.

I min familie har vi også melkeintoleranse, så jeg lager denne desserten med vegansk smør (for eksempel smøremyk rapskokos) og vegansk hvit sjokolade (for eksempel Ichoc fra helsekost), og det fungerer glitrende. 

 

Mandelmel vs malte mandler og mandelmasse 


Når det gjelder mandelmelet, er det viktig å velge et som ikke er fettredusert. Jeg liker Änglamark som fås kjøpt på helsekost og velassorterte matbutikker. Du kan også velge mandelmasse / kvernede mandler, eller du kan skålde mandlene og male dem selv.

Den eneste forskjellen er at teksturen endres noe, og grovere mandler gir en mer marsipanaktig konsistens - nydelig!

  Mandelmel er en av de ekstravagante komponentene i denne kaken, som gjør konsistensen myk og delikat, nesten som marsipan. 

4. Her er ingrediensene:  

  • - 170 g mandelmel / mandelmasse
  • - 100 g hvit sjokolade
  • - 3 økologiske sitroner (vi bruker kun sitronzest fra sitronene, det ytterste gule laget på sitronskallet) 100 g smør, romtemperert (vegansk fungerer også godt
  • - Cirka 5 romtempererte egg, og av dem måler du 80 g eggeplommer og 175 g eggehviter 
  • - 30 g Limoncello (eventuelt 30 g av appelsinlikøren cointreau, eller 2 ml sitronessens og noen dråper vaniljeekstrakt, jeg liker Taylor & Colledge Organic Vanilla Bean Extract)
  • - 150 g melis
  • - 40 g potetmel
  • 1 teskje bakepulver
  •  - 1 klype salt
  •  - Til dekor: Melisdryss

 

5. Slik gjør du: 

  • - Skru på varmluftsovn ved 170°.
  • - Smelt den hvite sjokoladen “a bagnomaria”, altså i vannbad. Dette er -viktig for at ikke teksturen i sjokoladen blir ødelagt (jeg har brent meg på dette selv, ikke bruk mikro). Hakk den opp og legg den i en skål, sett skålen i en kasserolle eller lignende med kokende varmt vann i. 
  • - Rasp sitronzest (pass på ikke å få med det hvite i skallet, det smaker bittert).  
  • - Hell det myke smøret i en bolle og tilsett halve dosen melis. Pisk blandingen med elektrisk mikser (eller for hånd, om du ikke har.)
  • - Tilsett sitronzest. 
  • - Hold vispen i gang mens du tilsetter eggeplommene. 
  • - Tilsett smeltet sjokolade. 
  • - Tilsett Limoncello/sitronessens og bland godt. 
  • - Sett røren til side og hell mandelmelet i en annen stor bolle. 
  • - Tilsett resten av det tørre i bollen, altså bakepulver, potetmel og salt. 
  • - Bruk en ny bolle til eggehvitene og den resterende melisen, og pisk det til du får en glatt og skummende blanding (den trenger ikke å bli helt stiv). 
  • - Tilsett så litt og litt av de andre to blandingene inntil du har en jevn røre/deig. 
  • - Smør en kakeform (helst 22 cm), dryss med mel og hell røren oppi. Bakepapir funker også.
  • - Stek kaken ved 170° i cirka 35-45 minutter, men følg med underveis. Hvis du sjekker med en tannpirker, kan det godt sitte litt smuler igjen på den; kaken skal være litt fuktig og saftig i midten. Dette er BARE godt! Du vil ikke ha den tørr og kjedelig. 
  • La kaken avkjøle seg før du drysser melis over (jeg bruker en te-sil), og server med en dessertvin som vin santo, eller en limonade, eller - det beste av det beste - et lite glass Limoncello.  


 

6. Akkopagnert av Limoncello?


Det sier seg selv at en kake med den famøse italienske sitronlikøren Limoncello smaker godt! Limoncello er en søt likør laget med sitrusskall fra Campania og sitroner fra Amalfikysten. 

Her finner du oppskriften på Limoncello og hvordan du kan lage den hjemme.


Det strides om likøren kommer fra Sorrento, Amalfi eller Capri, men entreprenøren Massimo Canale var den første som registrerte «Limoncello»-merket, og i Capri hevder mange at den tilhører hans families historie, fra begynnelsen av 1900-tallet, etter en bestemors oppskrift - selvfølgelig!

I Italia får man gjerne tilbudt et lite glass Limoncello etter måltidet både i hjemmene og på restaurant, mange lager den selv, men du finner den selvfølgelig også på polet her i Norge.

Om du ikke vil bruke Limoncello, kan du bruke sitronessens, jeg har også hatt hell med å blande inn litt vanilla bourbon ekstrakt.

Poenget er å gi kaken en liten “pinch” av noe, for å fordype smaken. I den tradisjonelle Torta caprese med sjokolade er det vanlig å bruke rom. 

En gang prøvde jeg, igjen på hytta, med appelsinlikøren Cointreau. Og igjen, det blir alltid godt!

Limoncello er en søt sitronlikør med en god “sting” som passer perfekt til denne kaken.