Ideer til en italiensk aften

mat og drikke

Er du på jakt etter å lære mer om hvordan italienere spiser og få tips til ulike matretter du kan servere? Da er denne artikkelen for deg! 

Her vil vi både forklare de ulike delene av måltidene så vel som å gi deg forslag til hva du kan servere når du dekker opp til en italiensk helaften for familie og venner, inkludert oppskrifter! 

 

Alt du bør vite om de italienske matrettene, og hvordan du kan spise som en italiener 

 

Innhold: 

  1. Ideer til en italiensk aften
  2. Kom i stemning!
  3. Finn en ekte italiensk oppskrift
  4. Vent mellom måltidene - og spis sent
  5. Måltidet er en fest!
  6. Start med en aperitivo eller forrett
  7. Del opp måltidet
  8. Dans uten alkohol
  9. Aperitivo
  10. Apericena
  11. Antipasti
  12. Primi
  13. Secondi
  14. Dolci
  15. Drikke
  16. Nyttige uttrykk til en italiensk aften

 

1. Ideer til en italiensk aften 

Det kan være musikk som strømmer fra et vindu, et torg som ligner en italiensk piazza, og ikke minst, duften av mat som siver ut fra et kjøkkenvindu (hvitløk surret i olje, tilsatt tomater …) - det skal ikke så mye til for å få et deilig blaff av Italia selv om man bor i Norge!

Og hva er vel bedre når man kjenner Italialengselen - la nostalgia d’Italia - enn å arrangere en italiensk aften for venner eller familie? Les videre for å få våre beste tips. 

 

2. Kom i stemning!

Start med god musikk - både når du lager maten og når gjestene kommer.

Til middagsselskap elsker vi Nada, Mina, Lucio Dalla, eller hva med den litt mer intense Rosa Balistreri – som synger på en siciliansk dialekt man kanskje ikke forstår med hodet, men garantert med hjertet... Her er flere tips til rolig musikk som passer fint i å ha i bakgrunnen denne kvelden: 

  • Sergio Cammariere – Synger på italiensk og lager sofistikert musikk med elementer av jazz og bossanova. Han er kjent for sine poetiske tekster og elegante stil.

  • Joe Barbieri   lager megaromantisk og avslappet musikk, ofte inspirert av jazz og bossanova, og synger alltid på italiensk. 
  • Simona Molinari – Hun synger hovedsakelig på italiensk og kombinerer jazz, swing, og bossanova - lett og fengende musikk.

  • Mario Biondi – Selv om han noen ganger synger på engelsk, har han flere sanger på italiensk (søk på "Mario Biondi italiano"). Hans varme, dype stemme passer perfekt til avslappet jazz og lounge-musikk.

  • Paolo Conte – En ekte legende i Italia, kjent for sine jazz- og lounge-inspirerte sanger med tekster på italiensk. Musikken hans har en avslappet, nostalgisk stil.

  • Simona Molinari – Hun synger hovedsakelig på italiensk og kombinerer jazz, swing, og bossa nova i sin musikk - lett og fengende musikk.

  • Sergio Cammariere – Synger alltid på italiensk og lager sofistikert musikk med elementer av jazz og bossanova. Han er kjent for sine poetiske tekster og elegante stil.

  • Chiara Civello – Synger både på italiensk og engelsk, men hun har mange flotte italienske låter. Hun kombinerer jazz og pop med en avslappende og melodiøs stil.

  • Gino Paoli – En kjent italiensk singer-songwriter med mange klassikere som har en jazz/lounge-stil. Tekstene er på italiensk, og musikken hans er rolig og innbydende.

 

 

3. Finn en ekte italiensk oppskrift 

Hva skal du lage? Det florerer av oppskrifter der ute (og vi har samlet noen lenger nede i artikkelen), men det viktigste er å lage dem fra bunnen av, med kjærlighet og gode råvarer.

Det trenger ikke å være avansert, la oss si du vil lage en enkel tomatsaus, (finnes det noe bedre?), da bør du passe på å kjøpe de boksene med tilsatt basilikum eller hvitløk – det merkes på smaken.

Kjøp heller rene knuste tomater, surr fersk løk eller hvitløk i en god olivenolje og tilsett noen blader basilikum til slutt. Italienerne vil takke deg.

Og så må du gjerne handle importerte italienske matvarer, så klart, som spekemat, oster, slå deg løs!

Denne tomatsausen lagde vi da vi var i Calabria i oktober 2023.

Den er så enkel den kan få blitt - laget av gode råvarer som hvitløk, tomater, olivenolje og basilikum. 


4. Vent mellom måltidene - og spis sent

Hva forbinder vi med Italia? Kunst, sol, matglede og sosial letthet, kanskje? Italienere spiser “in compagnia” - i selskap og fellesskap med andre, selv blant de helt unge er det normalt å samles om for eksempel middag. En stor gryte med mat til alle. 

De fleste holder også på måltidene, slik at man spiser mer eller mindre til fast tid.

Lunsj rundt 13 og middag klokken 20, når varmen har lagt seg. Rundt lunsj- eller middagstid kan du høre folk rope “Buon appetito!” fordi det antas at alle er på vei til å spise.

 

Italienerne spiser sjelden alene

 

5. Måltidet er en fest  

Og ettersom måltidene holdes hellige, er det lite småspising mellom dem, og man blir naturlig nok ekstremt sulten når klokka nærmer seg sent og man ikke har spist siden lunsj. Resultatet er at måltidet blir en fest! Dessuten er det jo lov med en aperitivo.

 

6. Start med en aperitivo eller forrett 

Jeg har så varme minner fra det å komme til venner og hjelpe til med middagen mens vi spiste litt oliven eller salte chips og tok et lite glass.

Eller fra da jeg var au pair og mannen i huset kom og satte frem litt oppskåret spekepølse på ei fjøl mens jeg satt og ordnet med noe, og han var på kjøkkenet og laget middag. 

Det er vanlig å servere Grissini både til et fat av spekemat og oster, såvel som ved siden av primo og secondo. I denne artikkelen vil du finne oppskrift på Grissini. De er gjerne sprø på yttersiden, og myke inni - og de er overraskende lette å lage.

Så idet gjestene dine ankommer, om det fortsatt er litt igjen til middag, start forsiktig med en appetittvekker – altså en frisk drink med noe snacks til.

Eventuelt, om middagen er nesten klar, kan du droppe aperitivoen til fordel for en forrett. Den er ofte litt mer forseggjort enn aperitivoen. Se tips til både aperitivo og forrett lenger ned i artikkelen!

I Italia er det vanlig å starte måltidet med en forrett, for eksempel “un tagliere” av oppskåret spekemat og ost.

 

7. Del opp måltidet

Det italienske måltidet serveres i flere omganger. Man får med andre ord ikke alt på tallerkenen med en gang. 

Slik spiste vi i huset der jeg bodde:

En liten aperitivo (som kalles for antipasti på italiensk)  eller forrett som litt spekepølse, oliven og brød, deretter en hovedrett av pasta eller kjøtt/fisk, deretter grønnsaker i sesong, ost og skinke, og til slutt, noe søtt. Det kunne være ordentlig desserter (som kalles dolci på italiensk) men det kunne også være en fersken spist med kakegaffel. Vi spiste aldri noe etter desserten. Med andre ord: ingen potetgull eller annen snacks om kvelden. Potetgull ble i beste fall servert som aperitivo. 

 

8. Dans uten alkohol

Noe som var uvant for meg da jeg kom til Italia, var at man bare kunne reise seg og begynne å danse. Uten å ha drukket en masse. Det var middagsselskap, det var fest, da danset vi. Du kan jo prøve og se om vennene dine blir med? 

Uansett hvordan du steller i stand italiensk aften, håper jeg det blir BELLISSIMO og BUONISSIMO. Nedenfor kan du lese mer om hver del av det italienske måltidet og tradisjonene knyttet til samt få tips til oppskrifter. 

 

9. Aperitivo 

Enten det er på en bar, hjemme hos noen eller italienerne selv har gjester, er aperitivoen en kulturell rite som er veldig vanlig i de fleste italieneres hverdagsliv. Assistert av et glass vin, en cocktail eller en alkoholfri drikk, er det ofte småretter som nytes.  

Det er lokale forskjeller på aperitivo rundt om i Italia

Populære drikker er gjerne Prosecco, Aperol Spritz, Campari soda, Vermouth, Negroni, Acqua tonica, øl, rød eller hvit vin.  

Cocktailen Negroni er en av verdens mest populære drinker, bestående av 3 like deler Vermouth, Campari, Gin og pyntet med appelsin.

10. Apericena 

Et annet fenomen som riktignok ikke er så godt kjent, eller for den del ikke så utbredt som aperitivoen, er apericena. 

Dette er gjerne en buffet med både kalde og varme retter hvor en får spise så mye en vil og hvor det er inkludert drikke. 

Apericena kan du finne først og fremst i større byer, og gjerne der det ferdes mange studenter, som for eksempel Bologna, Torino, Milano, Napoli og Catania for å nevne noen. 

 

11. Antipasti

Antipasti kan oversettes til forretter, og de kan være både kalde og varme. På noen restauranter hvor det serveres menu fisso (en ferdig oppsatt meny) kan menyen bestå av mange ulike antipasti, altså småretter som trylles frem på bordet én etter én mens du spiser. 

Da vi besøkte Sferacavallo utenfor Palermo, fikk vi servert hele 8 antipasti som en del av et større måltid. 


Noen tips til italienske forretter som får gjestene dine til å “leccare i baffi” 

Leccare i baffi kan oversettes til “å slikke seg om munnen".

Acqualina in bocca kan oversettes til “tennene løper i vann".

Se flere morsomme italienske uttrykk nederst i artikkelen!


Her finner du forslag til ulike antipasti (italienske forretter): 


Forslag 1: Prosciutto e melone 

Så enkelt og så godt! Spekeskinke som omfavner biter av melon!

Kombinasjonen av salt og søtt, saftig og tørt, er himmelsk.

Forslag 2: Insalata Caprese


En veldig populær forrett som kommer fra Campania.  
Den består av tomater, basilikumblader, mozzarella di bufala (fersk ost laget av bøffelmelk) og olivenolje.

For å lage en GOD insalata Caprese bør du så absolutt ikke spare på ingrediensene! Tomatene bør være modne, og selv om mozzarellaen er viktig, er om mulig olivenoljen vel så viktig! 

Insalata Caprese ble laget for første gang på Capri i 1920, på hotel Quisiana

Tomatene er viktig - og i tillegg til basilikumblader er det også godt å strø over litt tørket oregano som vi brukte.


Forslag 3: Bruschetta
 


Simpelthen ristet brød som gjerne gnis inn med et fedd hvitløk, før du legger på tomater, basilikum og olje. 
For å lykkes med bruschetta (uttales “brusketta”), er det en fordel at du bruker romtempererte tomater. Disse kuttes i mindre biter, legges i en skål med revne blader av basilikum, smaksettes med salt, nykvernet pepper, olivenolje av god kvalitet og litt sitronsaft om du vil. 

Husk: Vær raus med olivenolje om du vil ha god italiensk mat! 

 

Her var vi i Scilla og fikk servert de mest fantastiske bruschetta på en strandbar. Noe så enkelt, men veldig godt: ristet brød, solmodne tomater, veeldig god olivenolje og noen kryst av tørket oregano.


Forslag 4: Focaccia

Noe så enkelt og godt som med gode ingredienser får deg til å fremstå som en mesterkokk! La focaccia kommer i ulike varianter hvor Focaccia Genovese og Focaccia Barese er de mest kjente. Selv om italienerne elsker en søt frokost, kan man i Genova fint spise litt salt focaccia til frokost. Focaccia er også populær strandmat!

 

Forslag 5: La Caponata Siciliana

Dette er en typisk rett du finner mange ulike varianter av over hele Italia, men vi synes at den sicilianske er den beste, for det er fra Sicilia den kommer fra. 

La caponata består kun av grønnsaker og er derfor en sunn rett. 

Forslag 6: Tagliere salumi e formaggio 

Hva er vel bedre i livet enn å få nydelige oster, skinker og salami servert på ei fjøl?

Dette er med på å sette stemningen for din italienske helaften, og med grissini og godt brød til blir du raskt hyllet av dine gjester. I Italia er det en stor variasjon innen spesielt salamipølser som er smaksatt med krydder, og i noen tilfeller også med vin til, som hos Salumeria Truffa i Agliano Terme i Piemonte, som selger en salami dynket i vin fra Barbera-druen. 

Mange familier lager sine egne pølser, og dette fatet valgte jeg da jeg besøkte vinprodusenten Franco Conterno Monforte d’Alba i Piemonte.


Forslag 7: Vitello Tonnato 

En rett som består av kokt kalvekjøtt, en nydelig saus og dekoreres med kapers! I den originale oppskriften på Vitello Tonnato

Forslag 8: Insalata di polpo (blekksprutsalat)

Dette er en enkel, men god forrett som er fin å servere hele året, men fremforallt på sommeren. 

Blekkspruten renses og kokes i circa 45 minutter på middels varme sammen med en stangselleri, sitronsaft, hele pepperkorn, laubærblad, en hvitløksbåt og hakkede gulrøtter. Hvis du ikke vet hvordan du renser blekkspruten, så spør i fiskebutikken om de kan gjøre det for deg. 

Etter at blekkspruten er kokt lar du den få avkjøle seg mens du lager en marinade av god olivenolje, saft av sitron, finhakket persille, og grovhakkede pepperkorn. Når blekkspruten er lunken, heller du over marinaden og setter den i kjøleskapet. La den stå og godgjøre seg et par timer før du tar den ut litt før servering.

En god Vermentino fra Liguria eller en Gavi fra Piemonte vil passe godt til denne retten. 

Server med noen salatblader, en sitron og litt brød til.

12. Primi

“Un primo piatto” kan oversettes med “første hovedrett” - i menyen heter det ofte bare “I primi” - og består som regel av pasta, risotto eller grønnsaker. I noen tilfeller er det innslag av kjøtt eller fisk.

 

Pasta  

Pasta er laget på mange ulike måter, men ingrediensene er de samme - mel og egg! Du har kanskje din egen favoritt? Blant italienernes egne yndlingspastaretter finner vi la lasagna, la carbonara, le tagliatelle al ragù (ragù er en kjøttsaus som også går under navnet bolognese), penne all’arrabbiata (arrabbiata betyr sint, og viser til at retten er spicy!) og spaghetti alle vongole. 

Spaghetti alle vongole er en favoritt hos mange, inkludert italienerne. Den lages med vongole-skjell som fås kjøpt i Norge, eventuelt kan den lages med hjerteskjell. 


PESTO

Pesto går vanligvis kjapt å lage, og smaken er eksplosiv. Den klassiske grønne pestoen med basilikum og pinjekjerner er nydelig, også den røde med soltørkede tomater og valnøtter, men har du smakt pesto di pistacchi? Altså, pistasjpesto? 

Jeg smakte dette første gangen på Sicilia, her finnes også mye annet nydelig med pistasj, som kaker med crema di pistacchio og selvsagt den ekte pistasj-isen, som ser ganske annerledes ut enn den norske mintgrønne saken… 

Uansett, pistasjpesto er mat for kropp og sjel, den er mild og kremete (6-åringen min elsker den), og føles samtidig raffinert og eksklusiv. 

Den tar også litt lengre tid å lage, men det er den verdt - og her kommer oppskriften på god hjemmelaget pesto: 


Ingredienser:

  • 200 gram usaltede pistasjnøtter, ikke ristet, uten skall
  • 50 gram parmesanost, fint revet
  • Skallet (bare det gule) fra en halv sitron
  • Et halvt hvitløksfedd
  • 100 gram olivenolje (Extra virgin)
  • 100 gram vann
  • 5-6 basilikumblader
  • En klype salt og pepper

 

Slik gjør du:

  • Kok opp en gryte med vann og slipp pistasjnøttene oppi, la dem koke i cirka ett minutt, eller til de er myke nok til at du klarer å ta av det innerste skallet. (Altså ikke det ytterste som vi “knekker” av, men det tynne laget rundt nøtten). 
  • Bruk en sil eller et dørslag for å hente nøttene opp av vannet, og legg dem på et kjøkkenhåndkle. Rens skallet av dem (det er lettest å gjøre mens de ennå er varme).
  • Legg de rensede nøttene i en mikser / blender med knivblad, og tilsett resten av godsakene - olje, parmesan, hvitløk, basilikum, vann, sitronskall, salt og pepper.
  • Kjør sammen til en jevn krem. Og pestoen er pronto!

Bruk litt av Guds tårer (se lenger ned) for å tilpasse konsistensen, og rør pestoen inn i pastaen eller spaghettien din.

Pistasjpesto gir en raffinert og kremete smak, prøv den for eksempel til pastatyper som linguine, rigatoni, penne eller spaghetti. 


Hvordan få pesto eller tomatsaus til pasta glatt og fyldig?

Et lite tips når du lager for eksempel tomatsaus eller pesto, er å bruke, ja, Guds tårer, til å spe ut sausen rett før servering. “Tårene” finner du i det kokte pastavannet, som inneholder litt stivelse. Så mot slutten av koketiden på pastaen din, bruker du noen dråper av vannet til å spe ut sausen. Det skjer noe magisk med konsistensen, den blir glatt og fyldig.  


Risotto

Risotto vokser i store enger som står under vann. De første tegnene på risottoens opprinnelse kan vi finne i Nord-Italia, og da særlig Piemonte. For å få en god risotto er det viktig å bruke god ris, og heller ikke spare på verken osten eller smøret som brukes for å oppnå den kremete konsistensen. 


Slik lager du en god risotto: 

  • Varm opp olje i en gryte, men ikke bruk for sterk varme slik at oljen brenner seg.
  • Tilsett løk og/eller hvitløk. Når oljen er varm, ha i risen og rør godt sånn at alle riskornene dekkes av olje. 
  • Når risen er dynket i olje og har frest en stund, tilsetter du litt hvitvin.
  • Når hvitvinen er fordampet, tilsetter du litt og litt kokende varm kraft som du lar koke inn, inntil til risen er kokt.

Og så kommer trikset for å få en god risotto; nemlig å mantecare (= blande sammen til en kremet konsistens) med smør og ost. Du kan bruke Parmigiano Reggiano eller Pecorino Romano, eller blande de to. Smak deg frem, tilsett eventuelt litt mer salt og nykvernet pepper.

13. Secondi 

“Un secondo piatto” kan oversettes med andre hovedrett (i menyen heter de ofte bare “I secondi”), og består av fisk, kjøtt eller bare grønnsaker, og du kan selv bestemme hva du vil ha til. 

På italienske menyer er det ikke vanlig at en får poteter og grønnsaker med på fatet sammen med fisken eller kjøttet. Det må du bestille ekstra, og disse siderettene kalles “contorni”. 

Noen spiser både første og andre hovedrett på restaurant, eller man velger for eksempel en forrett og så en “primo” eller “secondo”. 

En fiskegryte fra Calabria blir akkurat godt fordi de bruker egne råvarer sammen med tørrfisk fra Norge. 


14. Dolci

Om du har vært i Italia, har du helt sikkert sett at når det kommer til desserter, så er utvalget stort!

Du kan velge alt fra gelato (is) til budino (pudding) eller torte (kaker).

En berømt dessert som du kanskje har hørt om, er Tiramisù. Den betyr “Dra meg opp”, og ja, man blir fort oppmuntret og i godt humør av en dessert som dette.

Visste du at kjeksen som brukes for å lage Tiramisù har en kongelig historie? Du kan lese historien om hvordan kjeksen kom til og få oppskrift på kjeksen Savoiardi 

Og er du som meg som liker is, ja da bør du vurdere å prøve semifreddo

En annen oppskrift som du bær sjekke ut er kjeksene Baci di dama som er med hasselnøtter og sjokoladefyll. 


Sjekk også ut italienske desserter for flere oppskrifter. 




15. Drikke 

Hver del av det italienske måltidet blir gjerne akkompagnert av ulike typer drikke. Ofte viner, men også øl, nytes. 

En tommelregel er at man til for eksempel pizza skal severe øl (og ikke rødvin, slik mange tror).

Salute betyr “helse”, men det betyr også “skål!”

 

16. Nyttige uttrykk til en italiensk aften

 

  • Benvenuti - Velkommen
  • Fare un brindisi - Utbringe en skål 
  • Cin cin! - Skål!
  • Salute! - Også skål, og salute betyr “helse”
  • Alla tua, alla vostra, alla salute! - (Skål) for deg, for dere og for helsa!
  • Buon appetito! - Godt måltid!
  • Un tagliere - en type forrett som består av oppskåret ost, skinke og pølse servert på et fat eller ei fjøl.
  • Antipasto - Forrett
  • Il primo piatto - første hovedrett bestående av pasta eller ris. 
  • Il secondo piatto - Andre hovedrett bestående typisk av fisk eller kjøtt, men den kan også være vegetar. (Mange velger enten en primo eller en secondo, men man kan også servere begge deler ved spesielle anledninger.)
  • Il contorno - Tilbehør, for eksempel stekte poteter, grillede grønnsaker, noe som akkompagnerer en “secondo piatto”.
  • L’olio crudo - Rå olje, dette brukes ofte til salaten eller til å dyppe rå grønnsaker i, for eksempel fennikel, sammen med olje og salt.
  • Sale e pepe - Salt og pepper
  • Il dolce - dessert 
  • Fare la scarpetta - å “supe” resten av sausen i skåla opp med litt av brødet (det serveres alltid brød til måltidet i Italia) for å få med alt og “rengjøre” tallerkenen. Direkte oversatt: Å bruke den lille skoen.
  • Fare il bis - å få en ny porsjon / servere seg to ganger
  • Complimenti al cuoco! - Direkte oversatt: Komplimenter til kokken! Altså, som for å si: Dette var godt.
  • Balliamo? - Skal vi danse?
  • Grazie di tutto! - Takk for alt!